Wim van de Grift is positief over de educatieve minor, het nieuwe studieprogramma dat ervoor moet zorgen dat er meer academici voor de klas komen te staan. Van der Grift, hoofd van de Universitaire Lerarenopleiding van de Rijksuniversiteit Groningen, maakte zich in eerste instantie zorgen over het nieuwe programma, maar het is hem 'ontzettend meegevallen'.
36 van de 43 studenten die afgelopen jaar in Groningen aan de minor begonnen, lijken de bevoegdheid om les te mogen geven aan de onderbouw en vmbo-t te zullen gaan behalen. Eén student zakte en de overige zes krijgen een verlengde stage aangeboden.
De angst dat studenten over te weinig relevante vakkennis zouden beschikken, is onterecht gebleken. Van de Grift: "We hebben dit getest onder een aantal biologiestudenten, door ze onvoorbereid een vmbo-t examen te laten maken. Gemiddeld haalden zij een 8,4. De afstand tussen de academische opleiding en de middelbare school is weliswaar groot, maar de kennis is aanwezig."
Voor de educatieve minor die in september begint, hebben zich al 51 studenten aangemeld. Aangezien veel studenten zien de minor als een 'snuffelstage', wordt het programma volgend collegejaar aangepast. Studenten kunnen na de eerste tien studiepunten afhaken, als blijkt dat ze het voor de klas staan (nog) niet zien zitten.
De Eerste Kamer moet nog wel instemmen met het plan om studenten na het behalen van de minor de bevoegdheid te geven om les te geven. Het onderwijs kampt met een lerarentekort dat in de komende jaren fors zal toenemen.
Bron: Onderwijsvanmorgen.nl