Op de opiniepagina van de Volkskrant houdt cultuurhistoricus en publicist Thomas von der Dunk een pleidooi voor het behoud van de basisbeurs. Volgens Von der Dunk zullen studenten door de invoering van een sociaal leenstelsel meer tijd gaan besteden aan bijbaantjes, wat ten koste zou gaan van de kwaliteit van het onderwijs.

Studenten lenen nu al niet of nauwelijks, maar kiezen voor een bijbaan om de studie te financieren. Dit leidt er in de praktijk toe dat studenten een voltijds studie moeten combineren met een reguliere bijbaan van een halve werkweek. Volgens Von der Dunk leidt dat tot slechte cijfers. Voor docenten is het door de bijbanen lastig om afspraken te maken met studenten en vervallen er zelfs werk- en hoorcolleges. Daar komt nog bij dat docenten onder druk worden gezet om hogere slagingspercentages te realiseren.

Von der Dunk vindt het huidige universitaire onderwijs als gevolg van een 'kwart eeuw bezuinigingsafbraak en reductie van de studieduur' eigenlijk nog maar een 'veredeld mbo'. Hij ziet bij de invoering van een sociaal leenstelsel maar twee mogelijke oplossingen. Of studenten worden gedwongen om te lenen, zodat ze geen tijd meer verliezen aan tijdrovende bijbanen, of het 'gezeur' over studievertraging en slagingspercentages moet stoppen.

Bron: Volkskrant