Afgelopen vrijdag werd in Rotterdam op het schip De Zuiderzee een intentieverklaring ondertekend tussen het Onderwijs Centrum Binnenvaart (OCB) en verschillende werkgevers-, werknemers- en onderwijsorganisaties in de binnenvaart. De gevolgen van onder andere de economische crisis, vergrijzing en hiaten tussen het onderwijs en de branche hebben voor een dalende arbeidsmarktontwikkeling in de binnenvaart gezorgd. Met de intentieverklaring hoopt het OCB die negatieve spiraal te doorbreken.

‘Het doel van dit visiedocument is om kaders te scheppen waarin wij de komende jaren met elkaar kunnen samenwerken', aldus Han van Roozendaal, de onderwijscoördinator van het OCB.

Door de samenwerking tussen branche en het onderwijs te bevorderen kan er sneller worden ingespeeld op ontwikkelingen. Veranderingen in de binnenvaart volgen elkaar in hoog tempo op. De sector staat daarnaast bekend om de snelle innovatie.

Volgens Van Roozendaal hadden de betrokken partijen tot twee jaar geleden nog nooit met elkaar gesproken, waardoor dit visiedocument vrij uniek is.

Bron: Schuttevaer