Studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben de Hbo-prijsvraag van het Voedingscentrum gewonnen met het innovatieve product Vergroentjes: vierkante bitter'ballen' met een vulling van vergeten groenten. De tweede prijs is gewonnen door studenten van de Hogeschool Van Hall-Larenstein met Square Pizza. De derde prijs ging naar de bedenkers van het ontbijtproduct Lievelingen van de Hogeschool van Amsterdam. De prijzen werden voor de zesde keer uitgereikt voor productideeën met aandacht voor gezondheid én duurzaamheid.

Vergroentjes is een origineel product en volgens de jury heel geschikt als snack in de horeca en catering. Vergroentjes bevatten maar liefst tweederde (biologische) groenten en zijn er in drie varianten: pastinaak, aardpeer en meiraapjes, zogenaamde vergeten groenten. Met Vergroentjes is snacken lekker, gezond én duurzaam.

Square Pizza bevat extra groenten en vezels en juist minder zout en verzadigd vet. Met dit product valt veel gezondheidswinst te halen vergeleken met andere pizza's. Door de vierkante vorm wordt bespaard op verpakking en vervoerskosten.

Lievelingen zijn cerealballetjes met fruit en zuivel. Een prima product om niet-ontbijters over de streep te trekken om toch te ontbijten.

Overige prijzen
De Fontys Hogeschool Wageningen won met Keekie de Opleidingsprijs, de prijs voor het beste productidee van die opleiding. Keekie is een hartig, glutenvrij tussendoortje op basis van kikkererwten. De Originaliteitsprijs ging naar de Wageningen Universiteit met Vegetable Salad Topping: knapperige, gevriesdroogde stukjes groente, een gezondere variant van de crouton.

Aan de Hbo-prijsvraag Voedingscentrum namen dit jaar weer meer studenten deel, namelijk 7 opleidingen met in totaal 23 inzendingen. Voor het eerst nam dit jaar een universiteit deel, de Wageningen Universiteit. De naam van de prijs wordt volgend jaar dan ook aangepast van Hbo-prijsvraag in Bachelor's Award.

Doel
Het doel van de prijsvraag is dat de toekomstige productontwikkelaars, productmanagers en andere food managers al tijdens de opleiding leren nadenken over gezonde en duurzame producten. Inzendingen moeten daarom bijdragen aan het verminderen van de consumptie van verzadigd vet, transvet en/of zout, en/of ervoor zorgen dat er meer groente, vis en/of vezel wordt gegeten. Wanneer duurzaamheid is meegenomen, is dit een pré. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van het ministerie van VWS, de Consumentenbond, het bedrijfsleven en het Voedingscentrum.

Bron: Voedingscentrum