Maandag maakte staatssecretaris van onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) bekend dat ze de aanwijzing voor de European University for Professional Education (EUPE) in Den Haag intrekt. De hbo-school kan hierdoor niet langer door de overheid erkende diploma's verstrekken. De directie van de omstreden hbo-instelling laat echter weten de deuren niet te zullen sluiten.

Al in januari heeft minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) de EUPE te willen sluiten. Aanleiding voor het voornemen was een rapport van de onderwijsinspectie, waaruit bleek dat er van alles mis was met de hogeschool. Volgens Van Bijsterveldt is er sindsdien weinig verandert. In een brief aan de Tweede Kamer laat zij maandag weten dat het onderwijsprogramma, de colleges en het studiemateriaal ‘ernstige en langdurige tekortkomingen' vertonen.

De 65 studenten die nu ingeschreven staan aan de EUPE kunnen overstappen naar een opleiding aan de InHolland of Haagse Hogeschool, mits zij aan de toelatingseisen voldoen.

De directie vindt de sluiting onredelijk. Er konden onder andere geen jaarcijfers over 2009 overlegd worden, doordat justitie vanwege een strafrechtelijk onderzoek de administratie in beslag had genomen. De EUPU wil zich voortaan richten op studenten uit de EU.

Bron: De Volkskrant