Van 1 mei tot en met 31 oktober vindt in Shanghai de World Expo 2010 plaats. De internationale tentoonstelling heeft als thema ‘Better city, Better life'. Ruim 192 landen en internationale organisaties tonen er hun ideeën voor leefbare steden in de 21e eeuw. Ook veel Nederlandse hogescholen laten in Shanghai zien wat zij te bieden hebben: van een dansvoorstelling tot praktijkgericht onderzoek op het gebied van Healthy Ageing, en van het schilderen van het Nederlandse paviljoen tot een presentatie over windenergie.
Vaak leidt de aanwezigheid in Shanghai tot nieuwe samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld afspraken over uitwisselingen van studenten, stageplaatsen bij bedrijven of samenwerking op het gebied van onderzoek.
Healthy Ageing en windmolens
De Hanzehogeschool was ingegaan op het aanbod van het ministerie van OCW om in de VIP lounge van het Nederlands paviljoen een presentatie te geven. Lector Cees van der Schans en onderzoeker Victorine de Graaf vertelden gerenommeerde Chinese onderzoekers over het toegepast onderzoek dat de Hanzehogeschool doet op het gebied van Healthy Ageing. De Chinezen waren duidelijk onder de indruk van de presentatie, en de eerste afspraken over samenwerking en uitwisseling tussen China en Groningen zijn al gemaakt.
De Hogeschool Utrecht was met zes docenten en negen studenten vertegenwoordigd in Shanghai. Zij gaven onder meer een presentatie over windmolens en duurzaamheid, en legden contacten met bedrijven en universiteiten in Beijing, Sjanghai en Hong Kong. Ook waren bestuurders van de Hogeschool Utrecht onderdeel van de delegatie van de gemeente en provincie Utrecht.
Dans, multimedia en een Gesammtkunstwerk
Studenten Audiovisuele Media en Digital Video Design van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht namen zowel de regie, de productie als de presentatie van een wervelende multi-media show voor hun rekening, waarbij in samenwerking met C-mon & Kypski, museum van Speelklok tot Pierement, de Holland Baroque Society en dichter Ruben van Gogh. De show bestond uit muziek, poëzie en beelden die een artistieke vlucht van Utrecht en Shanghai weergaven en werd door middel van drie grote schermen gepresenteerd.
Ook Codarts, Hogeschool voor de kunsten was actief in Shanghai. Studenten Besim Hoti en Mariëlle Rijkaart traden op met de dansvoorstelling Leading Edge (een choreografie van Ed Wubbe / Scapino Ballet Rotterdam). Meer dan 1000 bezoekers zagen het optreden op het Urban Square bij het ‘Rotterdam Water City Paviljoen', onder wie Prins Willem-Alexander, Prinses Máxima en burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. Codarts maakte tijdens haar bezoek concrete afspraken over de uitwisseling van studenten en docenten met het Shanghai Conservatory of Music, met de Shanghai Theatre Academy is een letter of intent getekend.
Studenten van de Willem de Kooning Academie (Hogeschool Rotterdam) maakten samen met Chinese studenten een "Gesammtkunstwerk". Dit kunstwerk werd tentoongesteld in het Dutch Culture Centre, een tijdelijk centrum voor Nederlandse en Chinese cultuur. Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima bezochten het centrum en bekeken het kunstwerk.
Aan de slag in Shanghai
Sommige studenten gingen wel heel concreet aan de slag in Shanghai. Zo waren studenten van de Fontys Pedagogisch Technische Hogeschool Eindhoven verantwoordelijk voor het schilderwerk van het Nederlandse paviljoen. Dit paviljoen werd ontworpen door architect John Körmeling en gebouwd door een Chinees bedrijf. Toen bleek dat de afwerking van het paviljoen niet voldeed aan de Nederlandse maatstaven werd op het laatste moment de hulp ingeroepen van de studenten van Fontys. Zij wisten in korte tijd het paviljoen alsnog gereed te maken voor de opening van het paviljoen.
Hospitality
Op vrijdag 4 juni zal de Hotelschool Den Haag samen met de Shanghai Internship Company het ochtendseminar organiseren in de VIP jounge van het Nederlandse paviljoen. De gehele dag staat ‘Hospitality' centraal. Thema van het ochtendseminar: ‘Young Professionals in China and Europe: Connecting Education and Economy'. Tijdens het seminar zullen Chinese en Nederlandse studenten en gasten werkzaam in de internationale gastvrijheidsbranche in debat gaan over integratie van onderwijs en de praktijk en over cross culturele verschillen.
Bron: HBO Raad