De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen heeft mogelijk gevolgen voor de vrijheid van onderwijs, zo bericht de website ScienceGuide vandaag. De PVV wil het liefst alle islamitische scholen sluiten en daarvoor is een grondwetswijziging nodig. Die wijziging lijkt een reële optie nu de confessionele partijen in het parlement nog maar 28 van de 150 zetels hebben.
Een aantal plannen van de PVV is mogelijk in strijd met het internationaal recht, waardoor veel speerpunten van de PVV geen onderdeel kunnen vormen van een eventueel coalitieakkoord. Juist onderwijs blijft een binnenlandse aangelegenheid en daardoor zou mogelijk voor de partij van Geert Wilders alleen op dat gebied wat te halen zijn bij regeringsdeelname. Voor het afschaffen van het islamitisch onderwijs is echter een grondwetswijziging nodig, die de christelijke partijen met hun huidige zeteltal niet kunnen tegenhouden. Met de grondwetswijziging (artikel 23) zou ook het christelijk onderwijs in Nederland gevaar gaan lopen.
Niet alleen de PVV zou wel wat voelen voor de inperking van de vrijheid van onderwijs, maar ook bij D66 en de linksliberalen in PvdA en VVD leeft al langer het verlangen om confessionele scholen niet langer te steunen met overheidsgeld. Recent voerde demissionair minister van Onderwijs Ronald Plasterk nog campagne voor PvdA met het standpunt dat confessionele partijen geen homo's mogen weigeren. Maar volgens ScienceGuide zit de afkeer binnen de linksliberalen dieper dan alleen de kwestie rond de homo-emancipatie.
De SGP zou mogelijk een sleutelrol kunnen gaan vertolken bij een rechtse coalitie; de staatkundig gereformeerden hebben al toegezegd gedoogsteun te willen verlenen aan een rechts kabinet, maar die steun zou zo maar ingetrokken kunnen worden als de vrijheid van onderwijs inzet van een nieuwe coalitie wordt. Ook binnen het CDA bestaat veel weerstand tegen deelname aan een regering waar ook de PVV van Wilders deel van uitmaakt.
Bron: ScienceGuide