Logo_logo_logosh

De aankondiging dat het Aloysius College in Den Haag volgend jaar zal sluiten, is hard aangekomen bij ouders, leerlingen en leerkrachten van de school. Het besluit van het bestuur kwam volgens hen volledig onverwacht en ze weigeren zich hierbij neer te leggen. Het pas opgerichte Platform AC bestaande uit de Ouderraad, (oud-leerlingen), docenten en ouders heeft het bestuur en de rector van de middelbare school verzocht op te stappen.

Volgens het Platform is er geen enkel vertrouwen meer in de huidige leiding. Alleen met hun vertrek heeft het zin een poging te wagen om de school voor de toekomst te behouden. Aanblijven van bestuur en rector blokkeert de mogelijkheid om een doorstart te maken. Met bestuur en rector is inmiddels gesproken over hun vertrek. Aan het verzoek van het Platform hebben zij tot nu toe geen gehoor geven.

Het bestuur deelde begin oktober mee dat het de school op 1 augustus 2015 wil sluiten. Hoewel het Aloysius College op dit moment financieel gezond is, meent het bestuur dat de school op langere termijn in financiële problemen komt door een dalend aantal leerlingen. Tot een week voor deze bekendmaking hield het bestuur echter nog vol dat er geen sprake zou zijn van sluiting. Dat heeft het vertrouwen ernstig geschaad, aldus Platform AC.

Het Platform wil een uiterste poging ondernemen om de school van de ondergang te redden. Volgens het Platform lukt dit alleen als het Aloysius aansluiting zoekt bij een samenwerkingsverband van scholen. Voorwaarde is dat bestuur en rector hun positie beschikbaar stellen om nieuwe gesprekken met andere partners mogelijk te maken. Het Platform voert momenteel gesprekken met kandidaten voor een nieuw bestuur. Het Platform wil voor de kerst een haalbaarheidsonderzoek hebben afgerond en een realistisch reddingsplan opgesteld hebben. Dan moet duidelijk worden of een doorstart mogelijk is.

© Nationale Onderwijsgids