In zijn meest recente column voor Elsevier bespreekt wetenschapsjournalist Simon Rozendaal een onderzoek dat een link legt tussen de positie van een speler op het voetbalveld en zijn schoolprestaties. Het onderzoek is uitgevoerd onder jeugdige voetballers van Feyenoord, Sparta, ADO, FC Dordrecht en Excelsior. Tweederde van de verdedigers blijkt een havo- of vwo-opleiding te volgen, terwijl dat bij aanvallers maar bij een op de drie het geval is.

Elsevier legde de uitkomsten van het onderzoek voor aan Dolph Kohnstamm, emeritus hoogleraar psychologie in Leiden. Kohnstamm verwijst naar de theorie over de persoonlijkheidsdimensies, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen vijf groepen. Aanvallers zouden volgens Kohnstamm in de vijfde groep vallen, omdat zij initiatief moeten nemen, creatief moeten zijn en agressie tonen.

Verdedigers zouden passen meer in de tweede dimensie: eigenschappen die met zorgvuldigheid, doorzettingsvermogen, controle en systematiek hebben te maken.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Bart Bisdom, leraar lichamelijke opvoeding en beleidsadviseur topsport bij het Thorbecke Voortgezet Onderwijs. Bisdom was opgevallen dat verdedigers vaak een hogere cito-score haalden.

Bron: Elsevier