Het aantal leerlingen dat naar het voortgezet onderwijs gaat in Zeeland is de afgelopen jaren drastisch gedaald. In 2033 zal het aantal scholieren met de helft zijn afgenomen, is de verwachting. Zo'n twee derde van de middelbare scholen zal daardoor in financiële problemen komen binnen een aantal jaar, zo voorspelt de Zeeuws Onderwijsautoriteit. De enige oplossing is om samenwerking aan te gaan met andere middelbare scholen en mbo-instellingen, zegt de organisatie. Dit meldt Omroep Zeeland.
Zeeuwse scholen zijn nu bezig met onderzoeken welke vormen van samenwerking mogelijk zijn. De samenwerking is vooral nodig om relatief dure vormen van onderwijs aan te kunnen bieden. Zo zoeken veel scholen een oplossing voor het techniekonderwijs omdat praktijklokalen veel geld kosten maar ook rendabel moeten zijn. Uit de gesprekken die nu lopen tussen scholen ziet het ernaar uit dat leerlingen voor techniekonderwijs in de nabije toekomst allemaal naar Terneuzen moeten.
Enkele scholen zijn al een samenwerking aangegaan, zoals het christelijke Calvijn College en de mbo-opleiding Scalda in Goes. De samenwerking zorgt er niet alleen voor dat de school het hoofd kan bieden aan de gevolgen van de krimp, het levert ook voordelen op voor de leerlingen. Zo kunnen de vmbo'ers van het college direct doorstromen naar de bouwopleiding van het mbo. Dit betekent levert zowel winst in kwaliteit als een versneld leertraject op.
© Nationale Onderwijsgids