Op maandag 4 oktober vormt CompetentCity de start van de 6-Daagse Beroepsonderwijs. De vierde editie van dit grootste evenement over de vernieuwing van het middelbaar beroepsonderwijs staat in het teken van de school als kennisonderneming. Tom van 't Hek zal voor de derde keer op rij dagvoorzitter zijn van CompetentCity en geeft in een interview zijn visie op het hedendaagse (beroeps-) onderwijs.

Onderwijsmensen komen op Van 't Hek over als toegewijd, maar ook als volgzaam, waardoor ze zich wel eens het kaas van het brood laten eten. Volgens de huisarts, hockeycoach en 'broer van' is het onderwijs een prachtige sector. 'Maar van mij mogen onderwijsprofessionals wel iets trotser of eigenwijzer zijn'.

Van 't Hek vindt Louis van Gaal, de coach van Bayern München, een voorbeeld van een goede docent, al ziet hij in dat niet iedere leraar een Van Gaal kan zijn. 'Onderwijsmensen zouden zich iets minder moeten laten managen en ervoor zorgen dat ze zelf wat meer achter het stuur komen te staan,' aldus Van 't Hek.

Hij vindt daarnaast dat het slechte nieuws over het onderwijs te zeer beeldbepalend is. Van 't Hek: 'Ik mis de verhalen over mensen met moeilijke thuisomstandigheden die het wel halen! Over mensen die met plezier onderwijs volgen. In het onderwijs zitten kinderen van wie het een wonder is dat ze elke dag op school verschijnen. Je moet niet zo spastisch met slecht nieuws omgaan. Als je duizenden opleidingen in het land hebt, heb je ook zwakkere opleidingen'.

De problemen in het mbo zijn een afspiegeling van de problemen in de samenleving, vindt Van 't Hek. 'De problemen van de sociale onderlaag komen bij het mbo terecht. Dreigend fundamentalisme, dikke kinderen: alles komt op het bordje van het onderwijs'. Als de samenleving een probleem als schooluitval opgelost wil zien, dan moet daarvoor ook geld beschikbaar komen, al vindt Van 't Hek dat er wel creatievere oplossingen dan meer geld mogelijk zijn.

Ook zou men binnen het onderwijs minder angstig over de kwaliteit van leraren moeten doen. Van 't Hek: 'Het in dienst houden van slechte leraren is asociaal. Asociaal voor de leerling, voor de collega's. Maar het belangrijkste: asociaal voor de leraar zelf. Je laat hem modderen: hij wordt er zelf ongelukkig van. Daar moet je in een vroegtijdig stadium bij zijn'.

© Nationale Onderwijsgids