(Novum) - Brancheorganisatie voor leerplichtambtenaren Ingrado betreurt het dat de ouders van Laura Dekker het 14-jarige zeilmeisje hebben uitgeschreven uit de Nederlandse bevolkingsadministratie. Hierdoor valt Laura niet meer onder de Nederlandse leerplichtwet en kan niet worden opgetreden als ze na de zomervakantie niet naar school terugkeert.

Een kind dat in Nederland staat ingeschreven is tot het behalen van een zogenoemde startkwalificatie, zoals een havo-diploma, leerplichtig. Voorzitter van Ingrado Carry Roozemond zegt dat ernaar wordt gestreefd aan alle kinderen in Nederland het recht op onderwijs te garanderen. "Wij betreuren het daarom dat de ouders van Laura Dekker deze keuze hebben gemaakt."

De rechtbank in Middelburg hief vorige week dinsdag het toezicht van Bureau Jeugdzorg op haar op. Hierdoor zijn haar ouders weer verantwoordelijk voor Laura. Na de opheffing van haar ondertoezichtstelling stond Laura niets meer in de weg als jongste ooit haar solozeiltocht rond de wereld te gaan maken. Haar ouders staan achter de recordpoging.

Het 14-jarige meisje vertrok woensdagochtend onder grote belangstelling vanuit de Zeeuwse plaats Den Osse richting Portugal. Daar wacht ze tot het orkaanseizoen op de Atlantische Oceaan voorbij is, waarna ze tegen het einde van het jaar aan haar solozeiltocht rond de wereld begint. De tiener heeft leerboeken meegenomen.