Epenaar Johan Somsen wandelde onlangs van Maastricht naar Monaco. De 2.000 kilometer tussen Limburg en Zuid-Frankrijk legde de oud-leraar Engels in etappes van gemiddeld 30 kilometer per dag af. De 66-jarige Somsen is een verstokt wandelaar en legde de tocht alleen af, zo meldt De Stentor.

Het bijzondere aan de prestatie van de pensionaris is dat twee maanden voor zijn vertrek zijn nier vanwege een gezwel werd verwijderd. Met de Duitse chirurg die hem opereerde onderhield hij tijdens de voettocht regelmatig contact. 'Sehr gut,' zei de Duitse arts toen hij vernam dat Somsen de voettocht volbracht had.

Somsen liep dagenlang moederziel alleen door door onherbergzame gebieden, soms afgewisseld door contacten met wandelaars die hij onderweg tegenkwam en met wie hij dan samen verder liep en in een herberg een maal nuttigde.

Somsen verloor tijdens zijn tocht 12 kilo aan gewicht, ongeveer net zo veel als het gewicht aan bepakking dat hij meezeulde.

In Nice werd hij opgewacht door zijn kleinzoon Timo van 1,5 jaar oud. Somsen is inmiddels teruggekeerd in Epe en schrijft een boek over zijn wandelavonturen en het 'bijna ultieme gevoel van vrijheid dat de eenzame wandelaar kent als geen ander'.

© Nationale Onderwijsgids