ENSCHEDE (ANP) - Bijna de helft van de middelbare scholieren is van plan meer te gaan werken naast hun studie, als de studiefinanciering wordt afgeschaft of omgezet in een lening.

Een op de tien zegt in dat geval helemaal niet te gaan studeren. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerde peiling van onderzoeksbureau Newcom.

Van de havo-scholieren zegt 15 procent niet te gaan studeren zonder studiefinanciering. Bij de vwo'ers is dat 9 procent. Newcom ondervroeg ruim 1500 havisten en vwo'ers in de vierde, vijfde en zesde klas.

De onderzoeksgroep is volgens het onderzoeksbureau representatief voor de populatie havo- en vwo-scholieren.

Soepele voorwaarden
Verscheidene partijen kwamen voor de Tweede Kamerverkiezingen in juni met plannen om te bezuinigen door de basisbeurs om te zetten in een sociaal leenstelsel. Studenten zouden dan tegen soepele voorwaarden het geld kunnen lenen dat zij nodig hebben om een hbo- of wo-studie te kunnen volgen.

Vooral vwo'ers met de profielen natuur & gezondheid (60 procent) en cultuur & maatschappij (69 procent) geven aan in dat geval meer te willen gaan werken om niet te veel te hoeven lenen. Het aandeel dat zegt helemaal niet te gaan studeren zonder studiebeurs, is het grootst onder havisten met het profiel cultuur & maatschappij (22 procent).

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) peilde dit voorjaar ook de bereidheid van mogelijke toekomstige studenten om hun studie te bekostigen door middel van een lening.

De studentenorganisatie stelde toen op grond van een internetpeiling dat bijna de helft van de scholieren af zou zien van een vervolgopleiding aan een hogeschool of universiteit, als de basisbeurs zou verdwijnen.