STAPHORST - "De technologische ontwikkelingen gaan tegenwoordig zo snel dat regionale opleidingscentra niet meer in staat zijn ze met adequate onderwijsprogramma's bij te benen. En daarom is het een hele goede zaak als innovatieve technische bedrijven die ervaring hebben met beroepsonderwijs zelf de scholen ingaan, in plaats van andersom."
Waardering en complimenten aan het adres van gevelbouwer Rollecate in Staphorst, uitgesproken door Renk Roborgh, directeur-generaal en daarmee hoogste ambtenaar en beleidsadviseur van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Hij was een van de gastsprekers tijdens de officiële opening van het nieuwe technische opleidingscentrum van het bedrijf Rollecate. De eigen bedrijfsschool, nu nog gekwalificeerd voor de eerste twee niveau's van het middelbaar beroepsonderwijs maar uitbouw met de twee hoogste zit in de pijplijn, is maar liefst drie keer zo groot als de vorige onderwijslocatie van Rollecate en biedt sinds de start van het nieuwe schooljaar inmiddels onderdak aan tachtig leerlingen.
Het Staphorster bedrijf heeft de eigen 'MTS' niet alleen gestart om zich verzekerd te weten van een maatwerkopleiding voor (nieuw) personeel, maar wil zo ook het voorspelde groeiende tekort aan vakmensen als gevolg van de bevolkingsvergrijzing een stap voor zijn. Top- ambtenaar Roborgh maakte duidelijk de keuze van Rollecate voor vakgericht onderwijs in eigen huis goed te begrijpen. "Het lesaanbod van MBO-scholen kun je vergelijken met de menukaart van een Chinees restaurant. Honderden opleidingen, maar geen leerling die weet hoe ze precies smaken. Dan wordt het dus kiezen op goed geluk en maar hopen dat het smaakt." Dat de 'keuken' van Rollecate het bedrijf zelf veel geld kost, realiseert Roborgh zich ook. En ondanks een 'waslijst aan prioriteiten' zegde hij toe de bedrijfsschool van Rollecate bovenaan zijn lijst voor budgettaire hulp te zetten.
Tweede spreker bij het 'schoolfeest' van Rollecate was Jan Kamminga, voormalig Commissaris der Koningin in Gelderland en tegenwoordig voorzitter van de branche-organisatie FME-CWM. Hij was ook degene die Roborgh had 'uitgedaagd om uit z'n glazen stolp in DenHaag te stappen' en het succesvolle onderwijsmodel van Rollecate te bezoeken. "Want dit is een schoolvoorbeeld van een bedrijf dat met daadkracht in staat is gebleken technisch onderwijs op te pakken waar het overheidssysteem faalt. Ik sta hier met een dubbel gevoel.
Schaamte omdat scholen en overheid niet het onderwijs kunnen bieden waarop bedrijven recht hebben. En het bedrijfsleven zelf is blijkbaar ook niet in staat zijn opleidingsbehoefte overtuigend te communiceren", stak Kamminga de hand in eigen boezem. "Aan de andere kant, hier bij Rollecate overheerst dan weer de trots. Op een bedrijf uit m'n eigen metaalsector, die wel spijkers met koppen slaat. Dat brengt de balans weer een beetje terug."
Bron: De Stentor