Normal_theater_rode_doek__voorstelling_show235

(Novum) - De nieuwe arbeidswet, die de mogelijkheid tot deelname van kinderen aan artistieke producties nog verder beperkt, vormt een bedreiging voor de Nederlandse familiefilm. Dat stelt producent Klaas de Jong, die heeft meegewerkt aan genrehits als de Kameleon-films, De Scheepsjongens van Bontekoe en Bennie Stout. De overheid wil de regels aanpassen omdat de vraag naar 'kunstkinderen' groeit.

Er is een toename van het aantal kinderen in theaters, realityshows, kookprogramma's, talentenjachten, films en opnames voor internet. Kinderen zouden volgens de nieuwe regelgeving nog maar 18 dagen per jaar en slechts enkele uren per dag mogen acteren in een film of serie.

Maar de nieuwe wet die het kabinet voorstelt, zorgt ervoor dat het in de praktijk vrijwel onmogelijk wordt nog kinderfilms op te nemen, vreest De Jong. "Het is logisch dat de overheid zorg draagt voor kinderen. Maar spelen in speelfilms wordt gelijkgesteld aan kinderarbeid", stelt hij. "Die vergelijking raakt kant noch wal. We gaan op de set zeer zorgvuldig om met de jonge acteurs. En kinderen die als prijs een dagje figureren hebben gewonnen, of die een keertje aan de culturele branche willen snuffelen, zijn dolblij met dit soort ervaringen."

Kinderfilms worden doorgaans ook in de vakantieperiodes opgenomen, zodat jonge spelers geen schoollessen hoeven te missen. De Jong kreeg op de set van de film Apenstreken bezoek van de Arbeidsinspectie. Deze legde de productie een boete van 20.000 euro op, omdat een groep figurerende kinderen "kinderarbeid" zouden verrichten. "Opmerkelijk, omdat de film juist gaat over kinderarbeid en schoolplicht", voegt De Jong daar aan toe. De producent heeft bij het ministerie van Sociale Zaken bezwaar aangetekend tegen de boete. "Het is raar dat de culturele sector er opeens wordt uitgepakt", vindt De Jong. "Volgens mij is er weinig verschil tussen acterende kinderen en jonge sporters, die ook vier keer per week op het veld staan."

Ook PR-icoon Monique van Schendelen, die bijna een kwart eeuw vele tientallen grote kinderfilms begeleidde, heeft inmiddels advies uitgebracht bij het ministerie over de nieuwe wet. "Het meespelen in film is voor kinderen een unieke belevenis is waar ze niet alleen volop van genieten maar ook heel veel van leren", stelt zij. "Veel acteurs die ik in kinderfilms heb zien debuteren, zitten inmiddels op de Toneelschool." Talloze grote, succesvolle titels in dit genre hadden volgens Van Schendelen met de nieuwe regels niet gemaakt kunnen worden.