Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft gisteren het schooljaar voor het midden van het land geopend op een school in Culemborg. Op het Koningin Wilhelmina College woonde de staatssecretaris de personeelsvergadering bij. Na de opening werd de staatssecretaris door een leerling geïnterviewd en mochten ook andere leerlingen en docenten hem vragen stellen. Dat meldt NOS.
De leerlingen die dit schooljaar starten aan de middelbare school krijgen jaarlijks veertig uur minder les dan hun voorgangers. Dit is bepaald in de nieuwe Wet modernisering onderwijstijd. Voorgaande jaren was de 1040-urennorm van kracht. Tegen deze norm is verschillende keren gestaakt door leerlingen en leraren. Zij waren tegen de verplichte uren op school. Door de norm moesten de leerlingen op school blijven wanneer een les uitviel, alleen om aan de urennorm te voldoen.
Vorig jaar trok de staatssecretaris de conclusie dat “eigenlijk niemand gelukkig was met de regeling”. Door de nieuwe wet mogen scholen zelf kiezen hoeveel les ze aan hun leerlingen geven, zolang het vastgestelde gemiddeld aantal uur per opleiding wordt gehaald. Dit is 3700 uur voor vmbo, 4700 uur voor havo en 5700 uur voor vwo. Ook moeten de leerlingen minimaal 189 dagen per jaar onderwijs krijgen.
© Nationale Onderwijsgids