De Inspectie heeft haar handhavingsregels bekend gemaakt voor scholen die zich niet houden aan de wet- en regelgeving rondom de vrijwillige ouderbijdrage, zo meldt de VO-raad.

Aanleiding is een onderzoek van de Inspectie in het najaar van 2009. Daaruit bleek dat een groot deel van de scholen zich niet houdt aan de belangrijkste punten uit de wet.

De onderzochte scholen die niet aan de wet voldoen, hebben hierover een brief gekregen met een herstelopdracht. Momenteel worden zij opnieuw gecontroleerd. Als ze in gebreke blijven, zal de Inspectie eerst een gesprek aangaan met het schoolbestuur. De minister kan daarna overgaan tot sanctioneren door een deel van de bekostiging in te houden. Het definitieve rapport van de Inspectie verschijnt begin 2011.

Veel scholen hebben bij de Inspectie en bij de VO-raad geklaagd over de gedetailleerdheid van de wet- en regelgeving omtrent de ouderbijdrage. Op dit moment regelt de Wet Voortgezet Onderwijs (WVO) tot in detail hoe een overeenkomst met ouders over de ouderbijdrage er uit moet zien en hoe scholen zich daarover moeten verantwoorden.

Voorzitter van de VO-raad Sjoerd Slagter: "We moeten af van de administratieve rompslomp rond de ouderbijdrage. De overheid moet zich niet bemoeien met hoe de ouderbijdrage op een school wordt geregeld. Dat is een zaak van de school en de Medezeggenschapsraad."

De meeste scholen hebben ook eigen, bindende afspraken gemaakt met de ouders en de Medezeggenschapsraad over de ouderbijdrage. Ze handelen daardoor niet volgens de gedetailleerde letter van de wet, maar wel degelijk in de geest van de wet.

De overheid mag scholen afrekenen op drie belangrijke criteria: de ouderbijdrage is vrijwillig, de toelating tot de school is er niet van afhankelijk en er wordt duidelijk over gecommuniceerd met de ouders. Hoe dit alles vorm krijgt is geen zaak van de overheid, maar van de sector zelf, aldus de VO-raad.

Op de website van de Inspectie staan veelgestelde vragen over de ouderbijdrage en de ‘gratis' schoolboeken. Daar is ook meer informatie over het Inspectieonderzoek te vinden.