ROTTERDAM - Direct een geldboete uitdelen aan ouders met een kind dat te veel spijbelt, is geen slecht plan. ,,Ik kan me voorstellen dat je bij bepaalde geluiden over het verzuimgedrag van een kind direct een 'bekeuring' wilt kunnen uitdelen.''

Dat zegt voorzitter Carry Roozemond van Ingrado, de brancheorganisatie voor leerplichtambtenaren en coördinatoren voortijdig schoolverlaten. Zij reageert hiermee op het initiatief van de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge om sneller geldboetes te kunnen uitdelen aan ouders van kinderen die van school verzuimen. Zo wil hij ze meer bewust maken van de onderwijsloopbaan van hun kind.

Roozemond zegt ,,bijzonder blij'' te zijn dat het Rotterdamse stadsbestuur wel geld vrijmaakt om het schoolverzuim aan te pakken. Daarvoor voert ze dezelfde redenen aan als de wethouder: spijbelen is vaak en belangrijke voorspeller van schooluitval en dat leidt weer tot werkloosheid en/of criminaliteit. Ook in Den Haag en Amsterdam worden overigens extra maatregelen genomen.

Als een kind van school wegblijft, is dat volgens Roozemond vaak een signaal dat het met hem niet goed gaat: ,,Als deze kinderen niet als spijbelaar worden opgemerkt, hebben ze het gevoel dat niemand ze mist.'' Als dan niet snel wordt ingegrepen, kan het alleen maar erger worden, weet ze.

Veel gemeenten in Nederland zijn volgens Roozemond het schoolverzuim de laatste jaren aan het aanpakken, maar door de bezuinigingen komen die acties onder druk te staan. ,,Vooral de laatste twee jaar is er meer gedaan aan het terugdringen van schoolverzuim.'' Zo wordt er onder meer beter geregistreerd door de scholen zelf, al kan dat nog wel beter, constateerde de Inspectie van het Onderwijs al eerder.

,,Het helpt dat scholen nu digitaal het verzuim kunnen rapporteren. De wijze waarop je dat vroeger moest doen, liet nogal eens te wensen over. Je had er bijna een dagtaak aan om spijbelende leerlingen in de verzuimadministratie in te voeren en aan te melden'', zegt Roozemond.

In december worden in verschillende gemeenten weer acties gehouden om te kijken of leerlingen niet zogenaamd ziek zijn, terwijl ze in werkelijkheid eerder met de ouders op vakantie gaan. Op Goeree-Overflakkee kregen de vier gemeenten signalen binnen dat dit het geval was bij sommige leerlingen. (ANP)