Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil dat de namen van leerlingen die drugs gebruiken bekend worden gemaakt bij ouders, leraren en medescholieren. De VO-raad is het met de minister eens dat drugsgebruik op scholen hard aangepakt moet worden. Maar het voorstel om de leerlingen met naam en toenaam bekend te maken, is een brug te ver.
Volgens de sectororganisatie, die 334 schoolbesturen en ruim 600 scholen in het voortgezet onderwijs vertegenwoordigt, is het niet aan de school om een leerling publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Dat past niet bij de opvoedkundige taak die de school heeft.
Een betere (straf)maatregel zou volgens de VO-raad zijn om een leerling die drugs gebruikt niet meer toe te laten tot de les. Naar ouders en andere betrokkenen toe is het belangrijk dat scholen open en transparant zijn over wat zij doen om de drugsproblematiek aan te pakken.
90 procent van de ouders vindt dat er veel harder tegen drugsoverlast op scholen moet worden opgetreden. Dat bleek eind november uit een opinieonderzoek van Maurice de Hond in opdracht van De Telegraaf.
Het onderzoek was aanleiding voor Kamerlid Elias (VVD) om hierover Kamervragen te stellen. In reactie hierop heeft minister Van Bijsterveldt aangegeven er binnen de context van scholen alles aan te doen de handel in en het gebruik van verdovende middelen daar terug te dringen.
Vanaf volgend schooljaar zijn scholen ook verplicht om (drugs-) incidenten te registreren. Volgens de minister zijn onderwijsinstellingen daarnaast al druk bezig met de controle van kluisjes. Het kabinet wil verder dat coffeeshops minimaal op 350 meter van scholen komen.
© Nationale Onderwijsgids