De Vlaamse Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) wil dat scholen, sportclubs en jeugdverenigingen ingrijpen als jongeren dreigen te radicaliseren. Dat heeft haar woordvoerder bevestigd.

De politica hoopt zo te voorkomen dat jongeren verder radicaliseren en een aanslag willen plegen, zo meldt de Belgische krant Het Belang van Limburg. Ze lanceert de oproep na het rapport van criminologen Paul Ponsaers en Brice De Ruyver dat twee maanden geleden verscheen. Het duo pleitte toen al om het verenigingsleven in te schakelen.
Aanslag

"Ik vraag dat leraars en anderen die met jongeren werken aandacht zouden hebben voor een dergelijk fenomeen. Wanneer zij merken dat iemand zich afzondert en dingen gaat zeggen die hij voordien nooit zei, moet dat een signaal zijn om die jongere daarover aan te spreken", aldus Turtelboom in een krant van Corelio.

Daarmee hoopt Turtelboom situaties te vermijden zoals die van de Belgische Tsjetsjeen. Hij pleegde in september een mislukte aanslag in Kopenhagen. Later bleek dat zijn omgeving de man had zien veranderen. "Ik zou willen dat in het vervolg iemand dat meldt voor een aanslag wordt gepleegd in de plaats van erna."
Gemeenschappen

De minister verklaart wel dat het niet om een verklikkersysteem gaat. Zo moet de politie pas ingeschakeld worden als een gesprek met de jongere niet helpt. Turtelboom zal nu met de Vlaamse en Franse gemeenschap, die bevoegd zijn voor Onderwijs en Jeugd, bespreken hoe het plan concreet aangepakt moet worden.