Kinderen groeien op met het idee dat een huwelijk niet hoort te duren omdat zoveel professionele voetballers een affaire aangaan en dit door de media uitvoerig besproken wordt, waarschuwen Britse experts. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

In de Britse magazines werd in geuren en kleuren beschreven hoe voetbalster Rooney een prostituee bezocht toen zijn vrouw zwanger was. Ook John Terry zou een affaire hebben gehad met de vriendin van zijn ploeggenoot Wayne Bridge.

De spelers zijn rolmodellen voor miljoenen tienerjongens, aldus Reg Bailey die aan een rapport voor de Britse overheid werkt over de seksualisering van de jeugd. Hij is bezorgd dat de daden van artiesten en voetballers normen creëren dat het gedrag van kinderen in de toekomst zal bepalen.

Bailey: "Sportmannen en -vrouwen hebben duidelijk een invloed op het gedrag van kinderen en hun idee van wat acceptabel is. Er is genoeg bewijs dat kinderen zeer beïnvloedbaar zijn door bepaalde individuen, zeker personen die veel aandacht van het publiek krijgen. De seksualisering van kinderen baart duidelijk zorgen. Velen associëren dit met meisjes, maar het heeft invloed op beide geslachten. Dit verkeerde gedrag beïnvloedt kinderen en treft hun vorming van normen. Ouders moeten hiermee leren omgaan, ze moeten zich voorbereiden om te gaan met de druk van de media op hun kinderen."

De relatie steungroep Relate is het eens met Bailey. Ze hebben de Britse voetbalassociatie hulp aangeboden om de schade op de toekomstige huwelijken van miljoenen fans door de ontrouw van de voetballers te beperken.

Jamie Murdoch van Relate: "Veel voetballers beseffen niet dat hun affaire invloed heeft op kinderen die hen als rolmodellen zien. Jongens gaan dit als normaal beschouwen, een huwelijk dat blijft duren wordt iets dat zelfs succesvolle mensen niet kunnen bereiken. We willen leren begrijpen waarom affaires en gebroken relaties zo vaak voorkomen in het professionele voetbal."