De gemeenten Arnhem, Doesburg, Renkum, Rheden en Rozendaal zijn gezamenlijk gestart met het project Jeugd en alcohol. Het belangrijkste doel van het project is om het alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar tegen te gaan.
Het verminderen van alcoholgebruik levert ook een belangrijke bijdrage aan het verminderen van overlast door jongeren op straat.
Uit onderzoek is gebleken dat Nederlandse jongeren meer alcohol drinken dan andere scholieren in Europa. Artsen hebben regelmatig gewezen op de nadelige gevolgen van alcoholgebruik voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van jongeren. Alcoholgebruik op jonge leeftijd vergroot ook de kans op verslaving op latere leeftijd.
Burgemeester van Rheden Petra van Wingerden, bestuurlijk verantwoordelijk voor het project, benadrukt de rol van de ouders: 'Het project Jeugd en alcohol richt zich vooral op preventie. Het gaat erom middelbare scholieren en de oudere basisschooljeugd bewust te maken van de schadelijke gevolgen van alcoholgebruik. Ook de ouders zijn een cruciale doelgroep. Goed voorbeeld doet goed voorbeeld volgen'.
Het project jeugd en alcohol bestaat uit een gecombineerde aanpak van preventie, toezicht en handhaving. Een van de activiteiten is het invoeren van de boete-of-kanskaart, waarbij jongeren die onder invloed van alcohol een delict gepleegd hebben, door Halt een leertraject krijgen opgelegd. Als dit leertraject niet succesvol afgerond wordt, eist justitie een hogere straf. Ouders worden nauw bij het leertraject betrokken.
Campagne op middelbare schoolfeesten
Een van de eerste zichtbare activiteiten vindt begin volgend jaar plaats op middelbare scholen. Op 7 januari wordt tijdens het jaarlijkse galafeest op het Arentheem College in Arnhem campagne gevoerd.
Jongeren worden hierbij ingezet om de bezoekers te benaderen. Zij gaan in gesprek met hun leeftijdsgenoten en delen voorlichtingsmateriaal uit. Ook op andere scholen vinden dit soort activiteiten plaats.