Normal_5025

Op donderdag 17 maart vond in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over het concept wetsvoorstel onderwijstijd. De VO-raad ziet in het wetsontwerp van minister Van Bijsterveldt mogelijkheden om de werkdruk in het onderwijs aan te pakken. De normjaartaak voor docenten is vastgesteld op 1659 uur en het wetsontwerp verandert daar niet aan. Het wetsontwerp biedt daardoor meer ruimte om de normjaartaak in te vullen.

De hoorzitting was een voorbereiding op de behandeling die binnenkort in de Kamer plaatsvindt. De kern van het ontwerp is dat scholen voor onderwijs (onderwijstijd) moeten zorgen. De scholen zijn verplicht dit in minimaal 191 dagen te realiseren. Dankzij de spreiding van onderwijstijd is het noodzakelijk dat de taken van docenten over meerdere dagen verspreid worden.

Opstart en afbouw schooljaar
Tijdens de hoorzitting gaf OCW aan dat in de huidige situatie scholen 1 tot drie weken gebruiken voor de opstart en afbouw van een schooljaar. In de nieuwe situatie wordt dat beperkt tot maximaal 5 dagen. Hierdoor komen er gemiddeld twee weken waarin de school onderwijs moet geven bij, van 36 naar 38,2 weken. Scholen die nu meer dan 5 opstart en afbouwdagen gebruiken kunnen daardoor grote financiële en organisatorische problemen komen als zij ingaan op de eis om docenten, net als de leerlingen, te compenseren voor de verkorting van de zomervakantie en het verloren gaan van maximaal vier feestdagen.

Het voorstel brengt de schoolvakantie voor leerlingen terug van gemiddeld 66 naar 59 dagen. Aan de ene kant krijgt de leerling krijgt als compensatie vijf schoolvrije dagen terug. Aan de andere kant wordt de school verplicht de opstart- en afbouwdagen rond de zomervakantie te beperken tot maximaal vijf dagen. Op deze dagen hoeft geen onderwijstijd verzorgd te worden, maar kunnen leerlingen wel verplicht worden naar school te komen.

Verlaging werkdruk
Omdat voor docenten niet het aantal verlofuren, maar het aantal uren dat zij werkzaamheden moeten verrichten vastgesteld staat, neemt de periode waarover de normjaartaak ingevuld kan worden met maximaal 9 dagen toe. Dat betekent dat hetzelfde aantal uren in meer dagen ingevuld kunnen worden en dat zou de werkdruk voor docenten kunnen verlagen.

Het aantal dagen waarop een docent geacht wordt op school werkzaamheden te verrichten wordt in de huidige cao vastgesteld op 200 dagen per jaar. Als scholen in gaan op de eisen dan blijven er maar 196 dagen over waarop docenten ingezet kunnen worden voor scholing, het geven van lessen, vergaderingen en overige taken. Het wordt moeilijk dit in vijf dagen te realiseren.