Normal_5744
(Novum) - De groei van het aantal zorgleerlingen is sterk overdreven. Het aantal kinderen dat als zorgleerling wordt aangemerkt is sinds 2003 niet met 65 procent, maar met vijftien procent toegenomen. Dat schrijft minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) aan de Tweede Kamer, meldt de Volkskrant dinsdag.

De verkeerde groeicijfers waren voor de minister in januari nog een argument om ingrijpend te bezuinigen op het beleid voor scholieren met een handicap of stoornis. Het systeem zou 'uit zijn voegen' barsten, waarbij ze verwees naar het groeicijfer van 65 procent.

De bezuiniging die Van Bijsterveldt wilde doorvoeren stuitte op fel protest. Op 19 mei stond een staking tegen de bezuinigingen op passend onderwijs gepland. Vorige maand kondigde Van Bijsterveldt echter aan de bezuinigingen een jaar uit te stellen, waardoor de staking niet meer doorging. Het is niet duidelijk of de minister toen al wist dat de cijfers niet kloppen.

In maart kwam jongerenmagazine 7Days bij een herberekening al op een ander groeicijfer uit, waarna de SP Kamervragen stelde. De minister zou nu toegeven dat de stijging overdreven is. Alleen het aantal leerlingen met een indicatie voor 'zware zorg' is zo sterk gestegen. Het totale aantal leerlingen met indicatie voor lichte of zware zorg steeg met slechts vijftien procent.

De fout zou komen doordat de Inspectie voor het Onderwijs veel leerlingen dubbel heeft geteld. Dat kan komen doordat veel leerlingen meerdere 'labels' krijgen. Ze krijgen bijvoorbeeld financiering en gaan ook nog naar een school voor speciaal basisonderwijs.

Omdat de fout had kunnen worden voorkomen, is inspecteur-generaal Annette Roeters op het matje geroepen. Na een 'indringend gesprek' zou Roeters hebben aangegeven de gang van zaken te betreuren.

De minister blijft er overigens bij dat de groei problematisch is, ook nu het groeicijfer nog maar vijftien procent is.