Het wetsvoorstel Wet Bevordering Mediation moet geschillen buiten de rechtspraak om oplossen. Defence for Children denkt dat inzet van mediation ook nodig is bij zaken van minderjarigen. Want dit houdt een betere naleving van de rechten van minderjarigen in, zoals dat is vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Dat meldt Defence for Children.
Mediation brengt partijen bij elkaar, waarbij samen naar een oplossing wordt gezocht. De rechter heeft geen inspraak. Voor kinderen en jongeren in de jeugdhulp of op school is mediation een goed alternatief voor rechtszaken. Met behulp van een mediator kunnen ze zelf problemen oplossen en leren van hun fouten. Een aanpak buiten de rechter om moet tot meer participatie leiden en bovendien heeft het een pedagogisch aspect.
Een goed voorbeeld van bestaande mediation is de 'Vreedzame School'. Aan alle leerlingen wordt geleerd wat mediatie is, maar daarnaast worden ook enkele leerlingen opgeleid om de rol van leerlingmediator te vervullen. Zo nemen de kinderen zelf de verantwoordelijkheid voor het oplossen van conflicten in de klas of op het schoolplein.
Met de invoering van de Wet Bevordering Mediation kunnen mediators zich laten registreren in een overheidsregister en komt er een wettelijk beschermde titel 'beëdigd mediator'. Het wetsvoorstel ligt tot 30 september 2016 voor ter consultatie.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids
Ook mooi is om jongeren vanaf het begin te leren met elkaar in dialoog te gaan waardoor vaak problemen al voorkomen worden. Daarnaast is mediation vanuit dialoog nog effectiever.