Normal_6093

Op zaterdag 4 juni 2011 beginnen 14 leerlingen van Scholengroep Den Haag Zuid-West (SGDHZW) aan een bijzondere reis. Het startschot wordt om 09.00 uur gelost door burgemeester Van Aartsen, die lid is van het comité van aanbeveling.

Na maandenlange intensieve voorbereiding fietst dit stoere gezelschap in 12 etappes van het schoolplein in Den Haag Zuid-West naar de kapel van Madonna de Ghisello (een bedevaartsplek voor wielrenners) in het Italiaanse Magreglio. Een hele prestatie voor de VMBO-leerlingen met een gemiddelde leeftijd van 15 jaar. De bekende duursporter Hans Weeber fietst ook mee.

De leerlingen studeren Fietstechniek, Economie, Eigen Onderneming of Sport en Veiligheid aan Het Haagsch Vakcollege, de Haagse of het Zuid-West College. De leerlingen en hun begeleiders rijden ongeveer 100 kilometer per dag op moderne racefietsen. Hans Weeber rijdt de tocht op een 50 jaar oude fiets.

Elke dag staat iets cultureels op het programma. Er wordt overnacht in jeugdherbergen en hotels; voor een aantal leerlingen de eerste keer dat ze naar het buitenland gaan of in een hotel overnachten. Tijdens de reis wordt de groep begeleid door docenten die meerijden op de fiets en docenten die de drie begeleidende auto's besturen. De eerste etappe gaat naar Kasterlee in België.

Als voorbereiding heeft de groep sinds februari twee maal per week, en in de laatste weken bijna dagelijks, getraind; ruim 1.200 kilometer staat er al op de tellers. Ook heeft de groep er een trainingsweekend in Limburg opzitten om te leren rijden in de heuvels. Deze reis wordt mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van een aantal sponsors.

De fietsers houden een reisverslag bij, dat na afloop wordt gepubliceerd. Daarnaast doen twee leerlingen van het Wateringse Veld College dagelijks verslag op www.sgzuidwest.nl . De reis kan ook gevolgd worden via Twitter: www.twitter.com/SGDHZW.