Normal_6242

Afgelopen zaterdag is op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) het Nederlandse scholierenteam bekend gemaakt dat ons land vertegenwoordigt op International Mathematical Olympiad (IMO) 2011 in Amsterdam.

TU/e-rector Hans van Duijn en IMO-teambegeleiders Johan Konter en Sietske Tacoma stelden de teamleden voor. De IMO2011 vindt plaats van 17 tot en met 23 juli in Amsterdam; de jury van het toernooi doet haar werk vanuit de regio Eindhoven. De IMO wordt dit jaar voor het eerst in Nederland gehouden en mag rekenen op deelnemers uit 103 landen.

In de week voorafgaand aan de bekendmaking was er een trainingsweek voor de twaalf overgebleven kandidaten. In deze week waren er testen om te bepalen welke leerlingen wiskundig gezien het sterkste zijn. Na de laatste selectieronde op zaterdag 11 juni zijn de zes leerlingen bekend gemaakt, die samen het Nederlandse team vormen tijdens de IMO.

Het team bestaat uit Ragnar Groot Koerkamp (16 jaar, Opijnen), Jeroen Huijben (15 jaar, Goirle), Madelon de Kemp (18 jaar, Nijmegen), Daniël Kroes (17 jaar, Woerden), Merlijn Staps (16 jaar, Leusden), Jetze Zoethout (16 jaar, Goutum). De aanmoedigingsprijs is gewonnen door Jeroen Winkel (14 jaar, Nijmegen).

Goede kansen voor het Nederlandse team
Nederland maakt een goede kans om medailles te winnen. Vorig jaar won het team vijf bronzen medailles in Kazachstan. Een maand geleden wonnen Madelon en Merlijn in Luxemburg de Benelux Mathematical Olympiad (BxMO), beiden met een perfecte score. Naast twee keer goud won het Nederlandse team ook vier keer zilver en drie keer brons, waarmee het team op de eerste plek in het landenklassement kwam.

De IMO wordt op zaterdag 23 juli afgesloten met de uitreiking van alle medailles.