Tenminste zeven middelbare scholen hebben ouders en leerlingen een contact laten ondertekenen waarin ze eisen stellen aan de resultaten en de inzet van leerlingen. Dat blijkt uit documenten in handen van de Volkskrant. Als leerlingen zich niet houden aan het contract, dan worden ze uitgesloten van het Centraal Examen. Dit meldt de Volkskrant.
NOG
Zwakke scholieren moeten contract tekenen van middelbare scholen
-In de contracten worden bijvoorbeeld afspraken gemaakt over het aantal onvoldoendes dat gehaald mag worden, het bijhouden van het huiswerk en het schoolverzuim. Komen de leerlingen de afspraken niet na, dan mogen ze niet meer meedoen aan het Centraal Examen. Bij de onderwijsinspectie, Ouders & Onderwijs en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) komen hierover jaarlijks enkele tientallen klachten binnen van leerlingen.
De scholen zeggen dat de contracten als stimulans bedoeld zijn om de scholieren beter te laten presteren. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en Ouders & Onderwijs denken dat de scholen hun slagingspercentages beter willen laten voorkomen. Slecht presterende leerlingen die de slagingspercentages naar beneden zouden halen, hoeven dan niet te worden meegeteld.
De overeenkomsten zijn overigens niet rechtsgeldig. Volgens onderwijsjuriste Katinka Slump zijn het in feite wurgcontracten. “Ouders en leerling zijn afhankelijk van een school en zouden zo'n contract onder andere omstandigheden nooit tekenen.” Alle zeven scholen laten weten de overeenkomsten niet meer te gebruiken omdat ze er inmiddels achter zijn gekomen dat de werkwijze niet is toegestaan.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids