(Novum) - Een kwart van de middelbare scholen maakt geen geld vrij voor culturele activiteiten als de cultuurkaart verdwijnt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de organisatie van de CJP-voordeelpas. Een meerderheid van 71 procent gaat een gedeelte van het budget aan culturele activiteiten besteden. Drie procent van de scholen verwacht de cultuurkaart volledig uit eigen budget te compenseren.
De cultuurkaart, waarmee jongeren gratis of met korting naar musea, films of festivals kunnen, dreigt te worden wegbezuinigd. Het kabinet wil tweehonderd miljoen euro bezuinigen op kunst en cultuur en wil de cultuurkaart te schrappen. De pas kost het rijk 15,5 miljoen euro per jaar.
Een doorstart is volgens staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) mogelijk als scholen zelf investeren. Een fonds van 'verschillende partijen' kan de bijdrage matchen aan de eigen inkomsten. De CJP moet onderzoeken in welke mate scholen bereid zijn de cultuurkaart zelf te betalen.
Scholen zoeken nu naar andere manieren om het budgettaire gat dat de opheffing van de cultuurkaart slaat op te vullen, zoals het verhogen van de ouderbijdrage. Uit het onderzoek blijkt echter dat ruim driekwart van de ouders niet bereid is mee te betalen.
Ook schooldirecties, docenten en culturele instellingen deden aan de enquête mee. Tweederde van de culturele instellingen verwacht een omzetdaling van gemiddeld een kwart. Twintig procent van de organisaties geeft aan educatieve medewerkers te moeten ontslaan.
De cultuurkaart werd in november 2008 geïntroduceerd voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Op de kaart staat een tegoed van vijftien euro, dat leerlingen kunnen besteden aan culturele activiteiten. Bijna alle scholen en 1510 culturele instellingen maken gebruik van de cultuurkaart.