De Tweede Kamer wil niet dat het onderwijs in 2017 gekort wordt. Rutte ontkent echter dat er op onderwijs wordt bezuinigd. De uitgaven zouden deze kabinetsperiode juist zijn gestegen, zowel in totaal als per leerling. Pechtold van D66 stelt echter dat er in de onderwijsbegroting sprake is van een verkapte bezuiniging. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil nu dat er 200 miljoen euro minder geschrapt wordt in de begroting. Dit melden de Tweede Kamer en de Telegraaf.
In de begroting wordt dan wel 200 miljoen euro extra uitgetrokken voor het onderwijs maar aan de andere kant zou er 400 miljoen euro worden bezuinigd. Dit laatste zou onder meer het gevolg zijn van de daling van het aantal leerlingen. In de praktijk betekent dit dat het geld in de klas afneemt, stelt Pechtold.
Volgens Rutte wordt er in de begroting rekening mee gehouden dat er altijd bedragen zijn die niet daadwerkelijk worden uitgegeven en dus aan andere posten kunnen worden besteed. De Tweede Kamer wil echter de begroting aanpassen. Eerder deze week meldde de PvdA al daarvoor ruimte te zien in de begroting. De partij kreeg daarin bijval van D66, VVD, SP, GroenLinks, SGP en ChristenUnie. “We zagen een gaatje in de begroting dat we niet zo wilden laten”, aldus Pechtold.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids