Normal_laks_landelijk_aktie_komitee_scholieren

Het onderwijs draait meer en meer om slagingspercentages en geld. Individuele talentontwikkeling lijdt zwaar onder deze ontwikkeling. De toekomst van scholieren en Nederland als kenniseconomie staat op het spel. De politiek luistert niet. Dit is voor het LAKS de reden om mee te doen aan de verkiezingen van 15 maart 2017. Dit meldt LAKS.

Het LAKS is een belangenbehartiger voor en door scholieren. Vanuit deze rol worden dagelijks de grote fundamentele problemen die spelen in het onderwijs gezien. Leerlingen worden in een keurslijf gestopt en moeten ten koste van alles zo snel mogelijk met een diploma van school. Slagingspercentages zijn heilig in Nederland. Scoor je slecht, dan kom je als school niet hoog op de lijstjes en kun je de instroom van leerlingen (en dus geld) wel vergeten. Slecht presterende leerlingen worden niet gestimuleerd om hun unieke talenten maximaal te ontplooien, maar als ‘probleemgeval’ bestempeld en belemmerd in hun verdere ontwikkeling. Dit verschrikkelijke rendementsdenken demotiveert leerlingen en ontneemt  elke leerling de kans op het onderwijs dat ze verdienen.
 
Om deze ontwikkeling te stoppen zijn grote veranderingen nodig. Het LAKS presenteert daarom een twintig puntenplan. Zo moeten de centrale examens compleet op de schop, te beginnen met het afschaffen van de rekentoets. Schaduwonderwijs van particuliere bureaus waarbij leerlingen tegen hoge betaling extra begeleiding en examentraining krijgen, moet verboden worden. Ook moet de basisbeurs weer worden ingevoerd, zodat niet alleen kinderen van rijke ouders, maar alle kinderen de kans hebben om te studeren zonder dat ze een enorme studieschuld opbouwen.
 
Het LAKS heeft onvoldoende vertrouwen dat de huidige politiek de negatieve ontwikkeling die gaande is in het Nederlandse onderwijs kan keren. Vandaar dat wij het heft in eigen handen nemen. Op initiatief van het LAKS is een lijst opgesteld van jonge mensen die zich altijd actief hebben ingezet voor de belangen van leerlingen en studenten. Zij stellen zich verkiesbaar bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids