Afgelopen maandag maakte het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) bekend dat ze zich verkiesbaar stellen voor de Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart. De scholierenvereniging vindt het tijd dat de politiek zich bewust wordt van de fundamentele problemen in het onderwijs. Dat LAKS zich verkiesbaar stelt blijkt om een stunt te gaan. De boodschap van de scholierenvereniging is echter geen grap. LAKS roept de politiek op scholieren serieus te nemen en het onderwijs eindelijk eens écht te veranderen. Dat meldt LAKS.
Het initiatief kon rekenen op veel steun en positieve reacties. Voorzitter Sven Annen: “Het is fantastisch om te zien hoe begaan mensen zijn met het onderwijs. We hebben talloze steunbetuigingen en verzoeken om lid te worden en te doneren ontvangen.” Met de stunt hoopt het LAKS onderwijs weer op de radar van de politiek te krijgen. “In alle tumult rondom immigratie, de zorg en pensioenen wordt het onderwijs vergeten. En dat terwijl het onderwijs het fundament van onze samenleving vormt waarin de oplossingen voor onze maatschappelijke problemen besloten liggen.”
Het verschrikkelijke rendementsdenken moet worden gestopt. Individuele ontwikkeling en talentontplooiing moet centraal komen te staan. Om dit tegen te gaan stelt het LAKS een aantal concrete maatregelen voor, zoals het vernieuwen van de centrale examens, het afschaffen van de rekentoets, en het op de schop gooien van de bekostiging van scholen. Alle standpunten zijn te vinden op www.laks.nl/twintig-puntenplan.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids