EINDHOVEN - In december start het vwo van het Stedelijk College Eindhoven (SCE) met een inleiding in de wereld van de wetenschap. Met de introductie van Wetenschaps Oriëntatie Nederland (WON) is het SCE nog beter in staat leerlingen voor te bereiden op het wetenschappelijk onderwijs.
Het SCE behoort tot de selecte groep van 27 middelbare scholen in Nederland die op dit moment zijn aangesloten bij WON en is met het project uniek in Eindhoven.
In aanloop naar de lancering van WON interviewden drie eerstejaars leerlingen maandag 29 november burgemeester Rob van Gijzel over het belang van wetenschap voor de slimste regio ter wereld.
"Waarom vindt u het belangrijk dat Eindhoven de slimste regio ter wereld is?", legde een van de jeugdige interviewers de burgemeester voor.
"Wij hebben een paar hele grote problemen in de wereld op het gebied van water, voedsel, gezondheid, energie, mobiliteit. Om daar oplossingen voor te vinden hebben we slimme ideeën nodig, én mensen die daar goede producten voor kunnen maken. Daar doen wij hier in Brainport regio Eindhoven aan mee. Als we de slimste regio van de wereld zijn, trekken we ook weer andere slimme mensen aan, zo kunnen we samen de wereldproblemen oplossen", aldus Van Gijzel.
Slimme mensen beschikken over veel kennis, voor kennisontwikkeling is wetenschap een belangrijk onderdeel. Met het pre-wetenschappelijk onderwijs stelt het Stedelijk College leerlingen in staat inzicht te verwerven in het wetenschappelijk denken.
De nieuwe wetenschapslessen dagen leerlingen uit om vragen te stellen, te leren observeren en kijken. Ze krijgen op een praktische wijze inzicht in de vraag: wat is wetenschap?
Een speciale ontwikkelgroep van het Stedelijk College heeft het afgelopen schooljaar een onderwijskundige leerlijn uitgestippeld van 1 tot en met 5 vwo. In de onderbouw (leerjaar 1 tot en met 3) ligt de nadruk op het kennismaken met de wetenschap en de wetenschappelijke wereld.
Dit bestrijkt een kennismaking in de breedste zin van het woord, zowel de disciplines alfa, bèta en gamma als de verbeeldingskracht spelen een belangrijke rol.
WON-klas
In activiteitenweek 2 gaat de WON-klas ter introductie een bezoek brengen aan het Museon in Den Haag; daar worden ze wegwijs gemaakt in de eerste beginselen van wetenschap. Naast de themalessen krijgen de leerlingen van H1i in de periodes 3 en 4 nog andere lessen in het kader van wetenschapsoriëntatie. Zo gaan ze ook kennismaken met ‘echte wetenschappers' en brengen ze een bezoek aan een universiteit.
Over WON
WON staat voor ‘Wetenschaps Oriëntatie Nederland' en is vernoemd naar het landelijk platform WON. Dit platform is een landelijk netwerk van middelbare scholen en universiteiten dat zich inzet voor pre-wetenschappelijk onderwijs.
Het doel is om leerlingen van het VWO zo goed mogelijk voor te bereiden op een wetenschappelijk studie en een toekomstige carrière in de wetenschap.
© Nationale Onderwijsgids