UTRECHT - Een overgrote meerderheid van de schoolbesturen in het voortgezet onderwijs zal zich niet aan de 1040 uur lestijd per jaar houden, mocht de Eerste Kamer instemmen met het wetsvoorstel onderwijstijd. Dat is de uitkomst van een stemming die de VO-raad, de sectorraad voor het voortgezet onderwijs, onder haar leden heeft gehouden.
In plaats van de voorgestelde 1040-urennorm houden de schoolbesturen de 1000-urennorm aan. Sjoerd Slagter, voorzitter VO-raad: "Het is onbegrijpelijk dat na 6 jaar van onrust en overleg Den Haag opeens het spook van de 1040-urennorm weer uit de kast trekt. Scholen doen hier dus niet aan mee en kiezen voor kwaliteit in plaats van meer uren."
Uit de stemming blijkt dat ruim 88 procent van de schoolbesturen niet op last van Den Haag 1040 uur les gaat geven. In de voorgelegde resolutie wordt vastgesteld dat het de Kamer zelf was die in 2009 nog constateerde dat 1040 uur niet realistisch is, dat er de afgelopen twee jaar in goed overleg en naar tevredenheid met ouders en leerlingen is gewerkt met de 1000-urennorm en dat internationaal gezien 1000 uur al erg hoog is.
Ook zijn scholen bereid eventuele boetes die ze krijgen omdat ze ‘te weinig' les geven, te delen. In 2008 heeft de inspectie al scholen beboet die minder dan 1040 uur lesgaven. Hier zaten scholen bij die tot de beste in Nederland behoren. Scholen kregen boetes omdat ze kwaliteit boven kwantiteit stelden.
In 2009 waren de minister en de Kamer positief over het advies van 1000 uur, die de commissie Cornielje die daar onderzoek naar deed, maximaal haalbaar vond. Tot grote verbazing van de VO-raad stemde vorige maand een nipte meerderheid van de Kamer toch opeens in met het eisen van 1040 uur van scholen en leerlingen. Scholen constateren dat de afgelopen 2 jaar in goed overleg en naar tevredenheid met ouders en leerlingen is gewerkt met 1000 uur les en dat 40 uur extra op geen enkele wijze bijdraagt aan de kwaliteit van het onderwijs.
De wet over de 1040-urennorm moet nog worden aangenomen in de Eerste Kamer. De acties van de VO-raad zijn er op gericht de leden van de Eerste Kamer te wijzen op de inconsequentie van deze ophoging en op het feit dat de maatregel de kwaliteit van het onderwijs eerder schaadt dan bevordert. De VO-raad pleit daarom voor handhaving van het oorspronkelijke wetsvoorstel.
Internationaal gezien is 1000 uur al heel hoog. Het Europees gemiddelde ligt op 865 uur les en geen enkel ander land in de top 10 van best presterende onderwijslanden (PISA) programmeert meer dan 980 uur. De onbetwiste nummer 1 als het gaat om onderwijsprestaties is Finland. Finse scholen geven 780 uur les per jaar.
Leerlingenorganisatie LAKS heeft tot een leerlingenstaking opgeroepen op 21 december, omdat de 1040 uur van tafel moet. De VO-raad heeft begrip voor het doel van de actie van het LAKS en steunt de oproep van het LAKS aan schoolbesturen om soepel om te gaan met de absentie van leerlingen die van hun ouders toestemming hebben om op deze dag te gaan staken.
© Nationale Onderwijsgids