Normal_8714

Op 21 december vond er een scholierenstaking plaats op het Museumplein in Amsterdam. Aanleiding voor de demonstratie is het plotselinge besluit van de Tweede Kamer om het aantal lesuren toch op 1040 te houden.

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) reageerde verontwaardigd op het besluit van de Tweede Kamer. De PVV opperde eind november dat meer lesuren voordelig voor de leerlingen zouden zijn. Tot 2007 maakte niemand zich druk om de 1040-urennorm, totdat ruim 20.000 leerlingen opstonden en massaal aangaven niet langer tot zoveel lesuren verplicht te willen worden. De norm zou volgens hen bovendien niet haalbaar zijn.

Vele acties en protesten leidden in 2009 tot het opstellen van een commissie die advies moest geven over de urennorm. Deze commissie oordeelde vervolgens dat het aantal verplichte uren teruggebracht moest worden van 1040 naar 1000. Met dit besluit van de Tweede Kamer is alle moeite voor niets geweest.

Woensdag 21 december hadden ongeveer 1000, toepasselijk aantal, leerlingen gehoor gegeven aan de oproep van LAKS om te protesteren tegen dit besluit. Het LAKS noemde de demonstratie een groot succes, maar daar waren de meningen over verdeeld.

De sfeer was grimmig en toen er met (zwaar) vuurwerk werd gegooid, zette de politie waterkanonnen in. Er werden uiteindelijk 10 branieschoppers gearresteerd.

De Algemene Onderwijsbond (AOb), de grootste onderwijsvakbond van Nederland, verklaarde zich solidair met de scholieren. De vakbond riep haar leden op coulant om te gaan met scholieren die lessen misten door de demonstratie. Daarnaast organiseert de AOb op 26 januari een landelijke staking tegen de nieuwe wet Onderwijstijd.

Ook actiegroep Leraren in Aktie (LIA) zal werkonderbrekingen organiseren tegen de 1040-urennorm.

Uit onderzoek van de AOb blijkt dat scholen massaal de nieuwe norm gaan boycotten en zelfs bereid zijn eventuele boetes met elkaar te delen. Het laatste woord lijkt er derhalve niet over gesproken te zijn.

© Nationale Onderwijsgids