AMSTERDAM - 83 procent van de Nederlandse scholieren vreest meer ophokuren te krijgen als de nieuwe wet op onderwijstijd aangenomen wordt, zo meldt het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS).
Dit blijkt uit het onderzoek van het 1V Jongerenpanel van EenVandaag en scholieren.com. Volgens Chanine Drijver, voorzitter van het LAKS, is het "terecht dat leerlingen zich zorgen maken over de extra ophokuren. Je kunt niet meer lesuren geven zonder daarvoor meer geld beschikbaar te stellen."
Uit de praktijk blijkt keer op keer dat de wet onhaalbaar is: zo geven scholen, docenten en scholieren aan dat een goede invulling van de 1040 uur onmogelijk is. De minister blijft echter volhouden dat scholen best 1040 uur kunnen maken. Drijver: "Wij willen nu helderheid. Alle verplichte uren moeten kwalitatief ingevuld kunnen worden, en met een juiste bekostiging tot stand komen. De norm van 1040 uur lijkt op deze beide punten niet te kloppen."
Vorige week donderdag kwamen de docenten massaal in opstand tegen het wetsvoorstel onderwijstijd. In december 2011 demonstreerden al zo'n 10.000 scholieren tegen het wetsvoorstel.
Van de ruim 500 ondervraagde scholieren uit het 1V Jongerenpanel blijkt ook dat 82 procent van de leerlingen achter de lerarenstaking van vandaag staat. "Scholieren realiseren zich ook heel goed dat het wetsvoorstel onderwijstijd enkel voor meer ophokuren gaat zorgen, het onderwijsveld vormt een steeds sterkere linie tegen zinloze lesuren," aldus Drijver.
© Nationale Onderwijsgids