Normal_leerlingen_middelbare_school__screenshot_

Voor goed onderwijs is het belangrijk dat er voldoende en kwalitatief geschikte leraren zijn. Om voorbereid te zijn op de toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt laat het ministerie van onderwijs jaarlijks arbeidsmarktramingen uitvoeren. Dit meldt Onderwijs in Cijfers.

Door het ministerie wordt jaarlijks geraamd wat de leerlingaantallen in het voortgezet onderwijs de komende jaren zullen zijn. De bevolkingsprognoses van het CBS dienen als basis voor de ramingen. Uitgaande van dezelfde verhouding tussen leerlingen en leraren als momenteel, kan worden berekend wat de geraamde aantallen benodigde leraren in fte de komende jaren zullen zijn.

Het geraamde aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs voor 2017-2018 is 993.700.Voor de komende tien jaar wordt voor het voortgezet onderwijs een aanzienlijke leerlingdaling verwacht, en daarmee een verminderde behoefte aan leraren. Het verwachte tekort is relatief laag in vergelijking met de tekorten die in het po dreigen te ontstaan. Dit betekent echter niet dat er geen tekorten zijn of zullen ontstaan.

De tekorten aan onderwijspersoneel in het voortgezet onderwijs zijn niet zozeer gespreid over regio’s, maar over vakken. In 2020 wordt voor wiskunde het grootste tekort in fte verwacht, maar de vacaturedruk in andere vakken is groter.  Dit betekent dat daar relatief grotere tekorten zijn. De grootste vacaturedruk in 2020 heerst bij informatica. Bij dit vak wordt een tekort van 42 fte verwacht.

Voor vakken die voorheen werden aangemerkt als tekortvakken (Nederlands, biologie, Engels) is de vacaturedruk relatief klein in 2020. De tekortvakken Informatica, scheikunde, natuurkunde, Duits, klassieke talen en Frans zullen daarentegen de komende jaren nog moeilijker te vervullen zijn. Voor de overige vakken geldt dat de vervulling van vacatures (landelijk gezien) geen grote problemen meer op lijkt te leveren. De vacaturedruk voor het eerstegraads gebied (bovenbouw havo en vwo) is ongeveer gelijk aan die in het tweedegraadsgebied (onderbouw havo en vwo plus geheel vmbo).

Kijk voor meer informatie en gegevens op www.onderwijsincijfers.nl

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids