Normal_9853

BEIJING (Novum) - De Chinese premier Wen Jiabao heeft maandag plannen gepresenteerd om de welvaart in China te verbeteren. Veel mensen krijgen hulp aangeboden of kunnen gebruik maken van speciale regelingen.

China wil onder andere het minimumloon verhogen, meer subsidie verstrekken aan boeren en meer geld vrijmaken voor onderwijs. Bovendien kunnen bedrijven die krap zitten meer lenen. Arbeiders krijgen meer vakantiedagen en kunnen gemakkelijker een krediet afsluiten.

Het doel is volgens Wen de binnenlandse groei te stimuleren nu de belangrijkste afzetmarkten - Europa en de Verenigde Staten - in de problemen zitten. Dit leidt tot lagere investeringen in China, terwijl de vraag naar nieuwe banen blijft bestaan.

"Wereldwijd wordt de weg naar economisch herstel een martelgang", aldus Wen. "In ons land is het nijpender geworden om institutionele en structurele problemen op te lossen en het probleem van ongebalanceerde, ongecoördineerde en niet-duurzame ontwikkelingen te verlichten."

Wen stelde de groeidoelstelling voor China vast op 7,5 procent, lager dan de acht procent die het land jaarlijks nastreefde. Dit is een teken van de economische zorgen in China. Hoewel de voorspelling is dat de economische groei meer dan acht procent zal zijn, is het lagere groeicijfer een teken dat Beijing geen snellere groei nastreeft, maar kwalitatief betere groei.

Wen presenteerde de plannen op het Nationaal Volkscongres. Het economische programma is typerend voor de regering van Wen en de Chinese president Hu Jintao, die langzaamaan plaats begint te maken voor een jongere generatie. Onder hun leiding werd het sociale vangnet uitgebreid en werden pogingen gedaan de welvaart eerlijker te verdelen en ook het platteland mee te laten profiteren. De trage manier waarop het beleid tot stand komt heeft echter wel geleid tot kritiek.

De Chinese economie moet volgens critici worden geherstructureerd. In het beleid van de afgelopen tijd worden risico's vermeden en is nog steeds een te grote rol weggelegd voor de machtige staatsbedrijven, menen zij. "Politieke hervormingen die fundamenteel de macht en belangen van verschillende sociale groepen veranderen gaan niet plaatsvinden", aldus Yang Fengchun. De reden daarvoor: de regering wil niet toestaan dat de bevolking deelneemt aan het politieke proces.

Analisten en critici hebben de Chinese regering opgeroepen het politieke systeem meer open en democratisch te maken en niet langer dissidenten de mond te snoeren. Het kost de regering steeds meer geld en mankracht om protesten van boeren wier land is afgenomen de kop in te drukken, om arbeidsmigranten die slecht worden behandeld in toom te houden en om de middenklasse die boos is over vervuiling en dalende huizenprijzen tevreden te houden.

In zijn toespraak voor het Nationaal Volkscongres kwam Wen herhaaldelijk terug op het thema sociale stabiliteit. Hij zinspeelde op de recente antiregeringsbetogingen door Tibetanen en gewapende conflicten tussen de Oeigoeren en regeringstroepen. "China is een verenigd multi-etnisch land. Alleen wanneer de etnische groepen verenigd zijn en samen werken aan een ieders ontwikkeling kan China welvaart nastreven."