Normal_kinderen_techniek_onderzoek_chemie_scheikunde_proefje_experiment_wetenschap

Het Haagse Malieveld stond de afgelopen vijf dagen in het teken van wetenschap en technologie. Tijdens het Generation Discover festival organiseerden Shell en partners tal van activiteiten om de ontdekkers van de toekomst te inspireren. Het gratis festival trok in totaal meer dan 30.000 bezoekers. Dat meldt Generation Discover.

Ruim twintig partners uit het bedrijfsleven en maatschappelijke instellingen sloegen de handen ineen om een jonge doelgroep op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met wetenschap en technologie. Op het festivalterrein konden jongeren onder meer innovatieve workshops en interactieve theatershows bijwonen, afdalen naar het midden van de aarde, een cybercrimineel opsporen, racen met een zoutwaterauto, dansen op een kinetische dansvloer om energie op te wekken, vliegen met drones en zelf een robot besturen.

Zowel schoolklassen als gezinnen bezochten de afgelopen dagen het interactieve festival. Anne Schreuder, festivaldirecteur van Generation Discover kijkt tevreden terug: "Ruim 30.000 bezoekers in vijf dagen is een resultaat om trots op te zijn. Dit hadden we zonder onze partners niet kunnen realiseren. Het is een plezier om de afgelopen dagen de energie van de enthousiaste kinderen die vol overgave aan de slag zijn gegaan met wetenschap en technologie mee te krijgen. We hopen het techniektalent in hen te hebben aangewakkerd!"

Tijdens de prijsuitreiking van de bright ideas challenge – die vandaag weer officieel van start gaat – kregen slimme ideeën van jong talent uit heel Nederland het podium dat zij verdienen. Vanaf 2020 worden wetenschap en technologie verplichte vakken in het Nederlandse basisonderwijs. Om scholen hierbij te ondersteunen, ontwikkelde Shell samen met partners en onderwijsinstellingen deze challenge. Hierbij worden basisschoolleerlingen uit de bovenbouw uitgedaagd om na te denken over oplossingen voor onze wereld op het gebied van energie, water en voedsel.

Nobelprijswinnaar Ben Feringa was als jurylid van de challenge aanwezig en sprak de ruim 400 aanwezige basisschoolleerlingen met inspirerende woorden toe: "Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk het is om al op jonge leeftijd bezig te zijn met wetenschap en technologie. Jullie hebben alle ingrediënten in je om de ontdekkers van de toekomst te worden. Jullie zijn nieuwsgierig, creatief en bedenken realistische ideeën. Ik hoop dat jullie door deze challenge hebben ontdekt dat je met wetenschap en onderzoek onze wereld een stukje beter kan maken in de toekomst."

Via deelname aan de bright ideas challenge, bestaande uit een online lespakket en een klassenbezoek aan de bright ideas hub, komen leerlingen spelenderwijs in aanraking met wetenschap en technologie. Zo ontdekken ze dat zij zélf allerlei slimme ideeën kunnen bedenken, die een positieve bijdrage leveren aan hun eigen toekomst en daarmee de toekomst van ons allemaal. Inschrijven voor de challenge kan via http://brightideas.generationdiscover.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids