Het voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen moet fuseren. Op deze manier blijven de scholen voor voortgezet onderwijs levensvatbaar. Dit concludeert de Taskforce, de speciale commissie die was ingesteld om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om het voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen te laten voortbestaan. Dit meldt Omroep Zeeland.
Het Zwin College in Oostburg, het Reynaert College in Hulst, en De Rede en het Zeldenrust-Steelantcollege, beide in Terneuzen, moeten bestuurlijk gaan fuseren. Eerst moeten de twee scholen in Terneuzen één scholengemeenschap gaan vormen van circa tweeduizend leerlingen. Daarna blijven er nog drie schoolbesturen over die tot één bestuur moeten fuseren. Leerlingen in Oostburg en Hulst kunnen na de fusie ook speciale vakken en programma's gaan volgen in Terneuzen. Het vervoer voor die leerlingen wordt geregeld door de scholen.
Een overgangscommissie moet straks het stokje overnemen van de Taskforce. Die moet zich allereerst gaan richten op een financieel plan voor het noodlijdende Zwin College en daarnaast een plan uitschrijven hoe de fusie het beste kan gaan verlopen en wat dit moet gaan kosten.
Om het middelbaar onderwijs verder te verstevigen, raadt de Taskforce aan door te gaan met de zogenaamde startgroepen. Hierin wordt ouders vijf dagdelen opvang aangeboden waarvan er slechts twee betaald hoeven te worden. Dit gebeurt als tegenhanger van het gratis basisschoolonderwijs in België, waar kinderen al vanaf 2,5 jaar welkom zijn. Steeds meer ouders kiezen hiervoor en omzeilen zo de dure kinderopvang in Nederland. Maar het gevaar dreigt dat de kinderen daar dan ook naar de basisschool en de middelbare school gaan. De Taskforce wil dit voorkomen door de Nederlandse startgroepen.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids