Het kan niemand ontgaan zijn: donderdag zijn de eindexamens begonnen voor ruim 217.000 middelbare scholieren. Wat is de stand van zaken aan het einde van de eerste week?
Eerste examendag: ruim 20.000 klachten
Ruim de helft van de examenkandidaten (112.663) zit op het vmbo, meer dan 62.000 op de havo en ruim 42.000 op het vwo. Havoleerlingen begonnen de examens met filosofie en wiskunde. Voor vmbo'ers stonden Nederlands en biologie op het programma en voor vwo'ers Grieks en scheikunde.
Belangenbehartiger voor scholieren LAKS ontving meteen al ruim 20.000 klachten. Ongeveer de helft daarvan kwam van havisten over wiskunde A. Dat examen zou te lang en te moeilijk zijn. Meest opmerkelijke klacht: het gekrijs van een pauw tijdens het maken van een examen.
Vrijdag is zware dag
Vandaag is de eerste zware examendag, blijkt uit cijfers van CBS. De vwo’ers doen het examen Nederlands. Vorig jaar scoorden zij hier het slechtst voor, samen met Duits, een 6,2. Met het laatstgenoemde vak hebben ook de havisten veel moeite, met een 6 als gemiddeld cijfer. Dit examen staat eveneens vandaag op de planning. Ook voor vmbo-leerlingen belooft vandaag een zware dag te worden. Bij de kaderleerlingen was het examen Nederlands vorig jaar zwaar gevallen en bij de leerlingen van de basisleerweg was dat maatschappijkunde.
Wat er aan vooraf ging: examentrainingen, Ramadan en laatste tips
Bijlesinstituten zagen het aantal scholieren dat een speciale examentraining volgt groeien met 30 tot wel 50 procent, in vergelijking met vorig jaar. Vooral het bijspijkeren van vakken als wiskunde en scheikunde was populair. Nu moet blijken of de extra training ook geholpen heeft.
Voor islamitische eindexamenkandidaten is het een extra zware periode: de vastenmaand Ramadan, die begin deze week gestart is, valt ook dit jaar nagenoeg samen met de eindexamens. Niet eten zorgt met name voor vermoeidheid en concentratieproblemen voor de scholieren. Ook het afwijkende dag- en nachtritme doet de vermoeidheid extra gelden.
En voor de scholier die al zijn hele leven een beetje achter de feiten aanhobbelt, verzamelde de Nationale Onderwijsgids enkele last-minute tips om de examens goed te kunnen doorstaan. Lees het hier!
De landelijke schriftelijke examens duren tot en met 23 mei. Drie weken later, woensdag 12 juni, horen de scholieren of ze zijn geslaagd of niet. Leerlingen die examens missen of ze niet halen, kunnen van 17 juni tot en met 20 juni in de herkansing.
Door: Nationale Onderwijsgids