Normal_pesten__eenzaam__pestgedrag

Ruim 40 vmbo-leerlingen van het Montessori College hebben mensenhandel in beeld gebracht op Instagram, met de hashtag #stopmensenhandelnu. Doel van het nieuwe project was om vormen van mensenhandel te leren herkennen zodat de leerlingen - en hun omgeving - geen slachtoffer worden. Dit meldt gemeente Arnhem.

Burgemeester Ahmed Marcouch: "Jongeren zijn kwetsbaar voor uitbuiting. Bewustwording en kennis over uitbuiting bij jongeren is noodzakelijk in de strijd tegen deze verderfelijke vorm van criminaliteit.  Mensenhandel  verwoest jonge levens.  Ik ben trots op het inlevensvermogen van de jongeren en de creatieve beelden die zij op Instagram hebben geplaatst. Ik hoop dat het een voorbeeld zal zijn voor een vervolg op andere scholen."
 

Hacker helpt bij wapenen tegen gevaar

Burgemeester Ahmed Marcouch reikte op maandagavond 16 december de prijzen uit aan de winnende groepen. De winnende klas krijgt een gastles van een hacker. De scholieren leren dan hoe gevaarlijk toegang tot persoonlijke informatie is. Burgemeester Marcouch: "Dit is natuurlijk de echte prijs: inzicht en je kunnen wapenen tegen het gevaar van criminele uitbuiting. De ernst van dit probleem is duidelijk, de politie geeft de opsporing van daders van mensenhandel ook in het hele land prioriteit."
 

Criminele uitbuiting in beeld op Instagram

Moviera werkt in opdracht van gemeente Arnhem aan deze actie. Marieke Veldhuizen van team Zorgcoördinatie Mensenhandel: “Tijdens de introductieles kwamen verschillende vormen van mensenhandel aan de orde, zoals de verschillen tussen criminele uitbuiting, seksuele uitbuiting en arbeidsuitbuiting. Het is mooi om te zien dat de leerlingen zich er een voorstelling bij kunnen maken en criminele uitbuiting in beeld hebben kunnen vertalen."
 
Op 7 november startte op het Montessori College Arnhem de Instagramactie, die twee klassen van het vmbo-t kennis laat maken met criminele uitbuiting. De scholieren plaatsten een video of fotoserie op een speciaal daarvoor gemaakt Instagramaccount. Een jury, bestaande uit Marieke Veldhuizen (Moviera), Elsbeth Koorevaar (AVIM) en ervaringsdeskundige Sameena van der Mijden, heeft de beelden beoordeeld op inhoud en op het aantal likes. 
 

Veel slachtoffers niet in beeld

Uit de slachtoffermonitor 2014-2018 van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel blijkt dat nog veel slachtoffers niet in beeld zijn. Hoe eerder signalen worden herkend, hoe sneller het slachtoffer kan worden geholpen en de dader kan worden gepakt. Het Rijk stimuleert actieprogramma’s gericht op de intensivering van de aanpak van mensenhandel, zoals de Landelijke Veiligheidsagenda 2019-2022. In het programma Samen tegen mensenhandel werken meerdere partijen samen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids