Sinds 1 maart mogen de leerlingen in het voortgezet onderwijs weer naar school, met inachtneming van de coronamaatregelen zoals het dragen van een mondkapje en het houden van de anderhalve meter afstand. Dat laatste levert voor sommige scholen hoofdbrekens op, want hoe laat je de leerlingen verantwoord naar school komen? Sommige scholen wijken daarom uit naar andere locatiemogelijkheden en die liggen niet allemaal meteen voor de hand. Wij zetten vijf bijzondere leslocaties voor je op een rijtje.
NOG
Op deze bijzondere locaties krijgen scholieren les in coronatijd
-Examenleerlingen van het Goese Lyceum in Goes wijken deze week voor de schoolexamens uit naar Nian Hao. Dat is een groot Aziatische restaurant aan de Goese Poort. Volgens de leerlingen blijkt het een prima locatie voor dit soort toetsen. “Het was wel leuk. Af en toe hoorde je in de keuken de pannen rammelen,” aldus een leerling. Veel leerlingen gaven aan dat de stoelen zelfs een stuk beter zaten dan de stoelen op school.
Brugklassers van het NSG Groenewoud in Nijmegen krijgen deze en volgende week les in het Albertinum-klooster tegenover de school. Daar staan momenteel 17 lokalen leeg. Dankzij die extra ruimte hoeven de eerstejaars twee weken lang geen online les te volgen en kunnen ze elke dag naar school in plaats van slechts één dag in de week. Normaal gesproken worden de ruimtes door de Hogeschool Arnhem Nijmegen gebruikt. De kapel is omgevormd tot hoorcollegezaal. Voorheen huisvestte het klooster ook de theologische faculteit van de Radboud Universiteit.
Leerlingen van het Ichthus College in Veenendaal mogen deze dagen hun opwachting maken in een hotel. In het Van der Valk-hotel worden de leerlingen verwelkomd worden door een receptionist en gaan ze met de lift naar hun klaslokaal. De grote congreszalen van het logement zijn voor een aantal dagen het decor voor onderwijs. Ook hier werd door leerlingen waardering uitgesproken over de stoelen: “Hier kan ik wel aan wennen. Met kussentjes in de rugleuning zit je toch wel lekkerder dan op de houten stoelen van school.’’ De leerlingen volgen deze dagen een speciaal programma waarin onderwerpen als seksualiteit, verslaving en omgaan met sociale media worden besproken, thema’s waarbij het goed is om fysiek aanwezig te zijn.
Over de stoelen hebben ook de leerlingen van het Almere College niet te klagen. Zij zijn deze week voor het eerst bij elkaar gekomen in theater De Meerpaal in Dronten. Zittend in de pluche rode stoelen kregen de leerlingen een presentatie over het eindexamen voorgeschoteld. Verder wordt het theater vooral gebruikt voor leuke schoolactiviteiten. “Hier kan met het vak geschiedenis bijvoorbeeld een leuke historische film gekeken worden, zodat je met de klas ook het sociale aspect hebt”, aldus de rector.
Leerlingen op het Sint Bonifatius-college in Utrecht maken hun toetsen in het Spoorwegmuseum van de stad. In de klassieke wachtkamers van het Spoorwegmuseum, de Bedrijfsschool, De Centrale, de Expositieruimte, de voormalige stationchefwoning van Bilthoven en het Strikkershuis zitten leerlingen te zwoegen boven hun toetsen. Een hele belevenis, volgens de leerlingen. Er worden na de toetsweek geen extra lessen in het Spoorwegmuseum gegeven. “Dat is voor ons te ingewikkeld om te regelen.”
Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen: PZC, De Gelderlander, De Stentor, het AD