De tentoonstelling Imaginary reist de komende twee jaar langs acht Nederlandse universiteitssteden om te laten zien hoe mooi wiskunde is en wat je er allemaal mee kunt doen. Op die manier willen de organistoren scholieren, studenten en andere bezoekers interesseren voor wiskunde. Dat meldt Platform Wiskunde Nederland.
‘Imaginary - pracht en kracht van wiskunde’ begint op 2 juni in Leiden en eindigt in juli 2023 in Maastricht. Het is de tweede keer dat de reizende tentoonstelling plaatsvindt. In de jaren 2016 en 2017 was Imaginary te zien in zeven universiteitssteden en trok tussen de 10.000 en 20.000 bezoekers. Toen werd vooral de pracht van wiskunde getoond. Deze keer is daar de kracht van wiskunde aan toegevoegd. De tentoonstelling wordt georganiseerd door Platform Wiskunde Nederland, dat de zichtbaarheid van wiskunde wil verbeteren, in samenwerking met de Nederlandse universiteiten en diverse partnerorganisaties.
Wiskundige formules
De tentoonstelling toont aan de hand van posters en interactieve touchscreens hoe wiskundige formules tot de mooiste vormen leiden, van citroenen tot madeliefjes, van ijshoorntjes tot distels. Dat is de zichtbare wiskunde. Daarnaast zit er veel onzichtbare wiskunde in zo’n beetje alles in ons dagelijks leven. Van economie, geneeskunde, misdaadbestrijding, logistiek, sport, ruimtevaart, communicatie, windmolens, financiële systemen, muziek tot kunst. Zo zei de bekende Nederlandse wiskundige Lex Schrijver eens: "Wiskunde is als zuurstof. Als het er is, merk je het niet. Als het er niet zou zijn, merk je dat je niet zonder kunt.” De tentoonstelling ‘Imaginary’ is bedoeld om een klein beetje van de wiskunde die we dagelijks inademen zichtbaar te maken.
Promotiefilmpjes
Bezoekers maken spelenderwijs kennis met kunstmatige intelligentie en er worden demonstraties en workshops wiskundig origami vouwen gegeven. Verder zijn er 3D-objecten, demo’s en films die je via een QR-code kan zien, bijzondere puzzels en opdrachten, interactieve apps en visualisaties. Ook krijgen bezoekers en schoolklassen rondleidingen van deskundigen. Op de website van Imaginary staan verder promotiefilmpjes van Ionica Smeets, Alexander Rinnooy Kan, de bekende Belgische wiskundige Ingrid Daubechies - werkzaam aan een prestigieus instituut in de USA - en de CEO van KBC Bank in België.
De kracht van wiskunde
"We hebben vijf tot zes jaar gewacht met de volgende editie zodat er weer een hele nieuwe lichting middelbare scholieren is”, vertelt directeur Prof. Dr. Wil Schilders van Platform Wiskunde Nederland, tevens hoogleraar scientific computing aan de TU Eindhoven. "De nieuwe tentoonstelling is uitgebreider en heeft nieuwe ingrediënten. Wiskunde is niet alleen prachtig en mooi. Deze keer wilden we ook de kracht ervan tonen en laten zien dat het overal in wordt toegepast en gebruikt en dat het overal voor nodig is.”
België
Imaginary werd in 2008 voor het eerst georganiseerd door het wiskundige onderzoeksinstituut Oberwolfach in Zuid-Duitsland. Daarna reisde de tentoonstelling door naar landen als Uruguay en Zuid-Korea en diverse Europese landen. Inmiddels is het een van de grootste reizende wiskunde-tentoonstellingen ter wereld, met meer dan 1 miljoen bezoekers in 29 landen en 120 steden. De Nederlandse tentoonstelling loopt parallel met de Vlaamse, die vanaf juni zes Belgische universiteitssteden aandoet.
In Nederland gaat Imaginary van start in Leiden en sluit aan bij de activiteiten van Leiden European City of Science 2022, die dit hele jaar plaatsvinden. Burgemeester Henri Lenferink van Leiden opent de tentoonstelling in de namiddag van 2 juni, waarna deze nog tot 25 juli te bezoeken is in de Oude Universiteitsbibliotheek. Daarna reist de tentoonstelling verder naar Nijmegen (september), Utrecht (oktober), Enschede (november), Eindhoven (februari/maart 2023), Groningen (april 2023), Amsterdam (mei 2023) en tenslotte Maastricht (juni/juli 2023).
Door: Nationale Onderwijsgids