Scholieren gebruiken vaak onopgemerkt ChatGPT voor huiswerkopdrachten

Scholieren gebruiken tekstgenerator ChatGPT voor allerlei huiswerkopdrachten. Docenten schijnen dat nog niet door te hebben. Bij de NOS hebben zich ruim 250 scholieren gemeld die bevestigen de software te gebruiken voor schoolopdrachten. Bij NOS Stories zeggen de betrokken scholieren dat ze niet worden gepakt hiervoor. Een uitzondering daargelaten. Dat meldt NPO Radio 1. 

Het gaat voornamelijk om losse alinea’s en antwoorden op deelvragen, maar ook complete werkstukken, verslagen en essay’s komen voorbij. Scholieren gebruiken ChatGPT ook om hun spelfouten uit teksten te halen of om op ideeën te komen.

Plagiaatdetectie 

De plagiaatdetectie die al bestaat is niet opgewassen tegen ChatGPT. De plagiaatdetectie werkt door te kijken of teksten in werkstukken ergens anders ook in voorkomen. In werkstukken van andere leerlingen bijvoorbeeld, of gewoon op het internet.

Eigen teksten 

Maar ChatGPT kan nog iets. Het genereert ook zelf teksten die niet ergens anders terug te vinden zijn. Eén scholier zegt ChatGPT expliciet daarvoor te gebruiken. Iemand anders zijn huiswerk gaat in de chat en er komt een compleet nieuwe versie uit. Wel met exact dezelfde inhoud, maar de plagiaatdetectie slaat er niet op aan.

Maatregelen 

Sommige scholen zijn al bezig met een aantal maatregelen tegen ChatGPT. Zo moeten sommige leerlingen bijvoorbeeld hun teksten alleen nog maar op school schrijven. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk