Minister Dijkgraaf is niet bang voor een Chinese invloed op voortgezet onderwijs

Middelbare scholen die het vak Chinese taal en cultuur in het vakkenpakket hebben zitten en daarvoor geld krijgen van het Confucius Instituut, mogen zelf bepalen hoe zij dat geld kunnen gebruiken voor dat vak. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf is niet bang dat de Chinese overheid als geldschieter invloed gaat uitoefenen op het de Nederlandse middelbare scholen. Hij heeft dat antwoord naar aanleiding van Kamervragen van de VVD. Dat meldt VOS/Abb.

Tweede Kamerlid Mariëlle Paul stelde Kamervragen naar aanleiding van een artikel op de nieuwssite HCNieuws. Dat artikel ging over het openbare Haarlemmermeer Lyceum in Hoofddorp. De school opende in januari een Confucius Classroom en daarvoor krijgt de school geld van het Confucius Instituut dat weer wordt beheerd door de Chinese staat. 

Regime van Xi Jinping 

Men twijfelt echter aan het Confucius Instituut, want er is een kans dat het regime van Xi Jinping via dit instituut invloed wil uitoefenen op het onderwijs in Nederland. In 2020 publiceerde daar het Instituut Clingendael al eens een rapport over.

Geen signalen

Minister Dijkgraaf geeft toe dat er twijfels zijn over de positie van het instituut ten opzichte van kennisinstellingen, maar als het over het voortgezet onderwijs gaat zijn er volgens hem geen signalen dat de Chinese staat daar invloed op wil uitoefenen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk