De Spaanse boeren kampen al een tijdje met droogteproblemen. De scholieren van het Martinuscollege in Grootebroek wilden graag te hulp schieten. Zij hebben op 19 februari hun mogelijke oplossingen gepresenteerd aan de lokale Spaanse boeren. Na afloop kregen ze tips van de boeren, maar ook kregen de leerlingen van alles te horen over de problemen die er spelen op het Spaanse platteland de boeren over meer problemen waarmee zij kampen op dit moment. Woensdag 21 februari zullen de leerlingen hun nieuwe oplossingen gaan presenteren, volgens NH Nieuws.
De havo 5 leerlingen, gespecialiseerd in natuurkunde, zijn afgelopen zondag afgereisd naar Spanje. Samen met twee huidige docenten en een oud docent, vertrokken zij naar de regio Andalusië. In het kader van technische voorziening heeft het Martinuscollege ieder jaar een nieuw project, met een actueel thema. De school is bij Spanje uitgekomen, omdat het daar erg droog is. Er is te weinig water, dit zorgt voor problemen met het opleveren van de energievoorziening. Dit lichtte natuurkundedocent Cathy toe tijdens een gesprek op WEEFF radio.
Verslag van de leerlingen
Susanna Juckers en Kimi Ottens, beiden 16 jaar oud, doen namens de school verslag van hun reis door Spanje. Het presenteren van de ideeën die we hadden bedacht, was super leuk, zei Susanna. Er waren zelfs een paar boeren uit Nederland die geëmigreerd zijn, maar er waren voornamelijk boeren uit Spanje die naar de presentatie kwamen kijken. Volgens de leerlingen hebben zij na de presentatie veel bruikbare tips gekregen. Hiermee kunnen ze weer nieuwe ideeën opdoen om uiteindelijk de problemen op te lossen.
De gepresenteerde oplossingen
Kimi vertelt dat er onder andere oplossingen zijn bedacht voor een boer die veel last had van stroomuitval. Susanna vult aan door te vertellen dat er ook een boer is die dauw 's ochtends wil opvangen om daarmee het land te besproeien. De leerlingen, die werkzaam waren in verschillende groepen, hebben hier een oplossing voor bedacht. Ze hebben een soort spiraalvorm bedacht die de waterdruppels opvangt. En daarna laat uitlekken in een bak die eronder staat.
Met de feedback die de leerlingen kregen, zijn ze op pad gegaan om spullen in te slaan. Ze gaan de ideeën uitwerken tot prototypes. Deze prototypes zullen weer gepresenteerd worden aan de boeren in Spanje. Na die presentaties volgt er een speciale viering met diner. Daarna zullen de scholieren snel op bed gaan, want donderdag 22 februari keren ze weer terug naar Grootebroek.
Door: Nationale Onderwijsgids/Parris Fokkema