Vijf middelbare scholen en vijf basisscholen in Groningen worden de komende jaren gerenoveerd of herbouwt. Er wordt voor de totale operatie zo’n 200 miljoen euro uitgetrokken. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.
Het gebouw van het CSG Augustinus in Groningen is helemaal op. Het oudste gedeelte is bijna 70 jaar oud en de leerlingen zitten elke winter wel een aantal dagen met hun jas aan in de klas omdat de ketel uitgevallen is.
Investering
De Christelijke Scholengemeenschap Groningen investeert wel in het onderhoud van het schoolgebouw, maar op de lange termijn maken die investeringen weinig uit. Het oude schoolgebouw krijg je niet meer energieneutraal.
Veel schoolgebouwen uit de jaren 60 en 70 zijn nog te vinden in de gemeente Groningen. Door heel het land moesten er toen scholen gebouwd worden. Allemaal vanwege de toenemende bevolkingsgroei. Dat zorgt er ook voor dat scholen allemaal tegelijkertijd aan het einde van hun Latijn zijn. Daar is het Augustinus een schoolvoorbeeld van.
Het pand voldoet niet meer aan de eisen
Schoolbestuurder Ron Benjamins van de Christelijke Scholengemeenschap staat het tegen dat het pand niet meer voldoet aan het voortgezet onderwijs van deze tijd. Het beste onderwijs is alleen in een ander gebouw te behalen.
Klassieke kleine lokalen
Het Augustinus heeft voornamelijk klassieke lokalen van zes bij zes meter. Daar passen 28 leerlingen in en een docent. Hoe het onderwijs nu gegeven wordt is heel anders dan vroeger. Zo is er behoefte aan grotere ruimtes. Daar kan een grote groep leerlingen theoretische lessen krijgen.
Voor een praktische opleiding heb je niet per se meer ruimte nodig omdat je met machines werkt en voor een hogere opleiding heb je alleen aan een tafeltje genoeg, zo stelt Benjamins. “Leerlingen die praktisch onderwijs volgen staan ook met virtual reality-brillen in de lucht te tikken. En onze vwo-klas heeft een satelliet ontworpen met een 3D-printer.”
Benjamins is dan ook heel blij dat het Augustinus met 1230 leerlingen en 140 medewerkers een van de scholen is die de komende jaren wordt aangepakt. Voor twee andere relatief grote scholen in Groningen, het Gomarus College aan het Vondelpad (1400 leerlingen) en het Parcival College (835 leerlingen), geldt dit ook.
Nieuwe locatie
De toekomst voor het Augustinus is volgens Benjamins nog niet zeker. De school wordt mogelijk volledig vernieuwd op een nieuwe locatie. Het oudste deel van de school mag in ieder geval niet gesloopt worden. Dit heeft een monumentale waarde.
De school moet waarschijnlijk haar 1230 leerlingen en 140 medewerkers twee jaar lang elders onderbrengen. Voor de andere middelbare scholen die worden aangepakt geldt dit ook. Voor meer dan 1000 leerlingen een andere plek vinden is lastiger dan voor een basisschool.
Lessen door laten gaan op de bestaande locatie
Nieuwbouw op een andere plek is makkelijker, want dan kunnen de lessen doorgaan op de bestaande locatie. “We moeten ons niet laten leiden door het feit dat je leerlingen misschien twee jaar elders moet onderbrengen”, aldus Benjamins.
Duurzaamheid
De nieuwe school moet vooral duurzaam zijn. “Het allerbelangrijkste is dat we een goede school maken die past bij de stad en waar je de ruimte hebt om het onderwijs zo in te richten als je wilt.” Het blijft dus nog even doorbikkelen op het Augustinus. Een nieuwe school staat er waarschijnlijk pas over een jaar of zes.
Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk