Het aantal scholieren dat weleens te diep in het glaasje kijkt, is weer terug op het niveau van voor de coronapandemie. Dat komt naar voren uit onderzoek van de GGD’ en het RIVM dat in 2023 werd uitgevoerd. Dat meldt RTL Nieuws.
18 procent van de scholieren had toen minstens vijf alcoholische versnaperingen op één avond gedronken. Dat zijn net zoveel scholieren als in 2019.
Bingedrinken
Het verschilt sterk per regio hoeveel scholieren bingedrinkers zijn. In Twente gebeurt dit het vaakst met zo’n 29 procent. Jongeren drinken vooral stevig door in de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Oldenzaal en Losser. Veel jongeren uit deze gemeenten denken dat alcoholgebruik bijdraagt aan meer gezelligheid.
Friesland (26 procent) en Noord-Limburg (24 procent) scoren ook erg hoog. Flevoland en de regio Amsterdam staan onderaan met 11 procent. Wetenschappelijke studies laten zien dat jongeren die hun ouders zien drinken, zelf eerder beginnen aan de alcohol.
Het aantal minderjarige jongen dat veel glazen alcohol achterover gooit is verontrustend hoog, stelt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP). Jongeren en jongvolwassenen die bingedrinken dragen bij aan één van de schadelijkste vormen van alcoholgebruik. Jongeren drinken wel iets minder alcohol, maar bepaalde alcoholverstrekkers leven de wet slecht na.
Gezondheidsmonitor Jeugd
De Gezondheidsmonitor Jeugd heeft de cijfers gepubliceerd. De enquête wordt eens in de twee jaar gehouden onder scholieren. Zo’n 188.000 scholieren uit de tweede en vierde klas van de middelbare school vulden in 2023 deze enquête in.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk